tisdag 28 december 2010

Tron: Legacy

När jag var liten hade jag kassettband + liten medföljande bildbok med Disney sagor på, Törnrosa, Askungen, Bambi m.fl. men en av de sagor jag mins mest är Tron. En datahacker som fastnar inne i datorns värld. Bröderna Wachowski (Matrixkillarna) måste ha sett den första spelfilmen från 1982 och läst om Tron från Disney.

Nu kommer uppföljaren och Jeff Bridges (Kevin Flynn/Clu) och Bruce Boxleitner (Alan Bradley/Tron) är med även i denna film. Den som får "huvudrollen" är Sam Flynn (Garrett Hedlund- svenskt namn, han kommer från Minnesota och har svenskt i blodet). Tjejen Quorra spelas av Houseskådisen Olivia Wilde.


Dataspelet Tron har blivit en världssuccee och skaparen/datahackern Flynn är kändis. Men så försvinner han, i 20 år är han borta och hans son Sam blir föräldralös. Mamman dör tidigare och när Kevin Flynn, pappan, försvinner så bor han hos sina farföräldrar ett tag. Men han känner sig sviken av sin far. Flynns kollega, Alan/Tron (Bruce Boxlietner) försöker förklara att något måste ha hänt. En dag övertalar Alan Sam att återvända till pappans Arkadhall, en spelhall som inte använts på 20 år. Denna bit är maffig, när Sam drar av plasten från det gamla Tronspelet i spelhallen blir jag väldigt nostalgisk. Men sen blir det inte så mycket mer. Sam dras in i spelet, där återanvänder man "freesbe" fajtscenen, men med en enorm publik- redan här känner jag att vi är på väg mot Star Wars Ep. 1. Ni vet när George Lucas kunde skapa så mycket mer med specialeffekter och han löper amok...det blir FÖR mycket!

Filmen handlar mer om fader-sonkänslor, förlåtelse och relationsdravel. Huvudskurken (som jag inte vill avslöja) är ok, delar av manuset kan jag köpa, men i stort är det ett enormt fjasko, inte minst 3D grejej!!! Hela första delen är i 2D, och det känns som att Disney kom på efter att de filmat halva filmen att de kunde tjäna mer pengar om den gjordes i 3D. Men inte heller här används denna teknik speciellt väl. Det är alltså 3D när vi kommer in i datavärlden. Datavärlden är för mycket som den vanliga världen (lite matrixvarning här) programmen skall till och med dricka drinkar och vara på nattklubb...kom igen nu?!

De har gått ifrån Tronkonceptet så långt så jag gäspar och bara känner stor besvikelse. Men sätt det åt sidan. Är det en bra film? Har man inte sett den första filmen så görs det en grundlig genomgång i början av vad allt handlar om...men genom TVnyheter och vissa saker som sägs är extremt personliga och det känns larvigt att det går ut på TVnyheterna. Far-sonrelationen har vi sett förrut, Star Wars tillexempel. Musiken räddar filmen. Skådespelet...nej, det är väl Jeff Bridges som är bra...

Nej, denna film kan man skippa, inte säker på varför den gjordes- det största minuset går till Michael Sheen, den brittiske skådespelare som borde ha klippts bort helt och hållet! Han förstör så otroligt mycket! Lägger till att han inte har något med Martin eller Charlie Sheen att göra!!!

Tips: Se den första filmen, skippa denna!

Betyg: 1,5
Tron: Legacy (2010) på bio

Inga kommentarer: