söndag 21 november 2010

Harry Potter and the Deathly Hallows part 1


Harry Potter är inte bara ett fenomen i bok och filmform, det är även en utmärkt söndagsbio!!! Sagans värld hör ihop med Söndagar som är den sköna, lugna dagen i veckan. Harry Potter är inte bara för barn som man kanske kunde tro när första filmen kom Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001). Redan 2002 kom film nr. 2 Harry Potter and the Chamber of Secrets. Båda dessa filmerna regisserades av Chris Columbus. Den tredje filmen, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) fick en ny regissör, Alfonso Cuarón, som valde att göra filmen mörkare och läskigare.

Mike Newell fick regissera den fjärde filmen, Harry Potter and the Goblet of Fire (2005), han höll kvar vid det mörka i filmen. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) kändes som en undom/vuxenfilm. Harry Potter och de andra har vuxit upp och det är lika bra att se denna film som en familje/äventyrsfilm. Denna gång fick David Yates äran att regissera. 2009, förra året alltså, kom Harry Potter and the Half-Blood Prince. Denna film var inte lika bra som de övriga filmerna...även denna har David Yates regisserat...och jag måste nog säga att de två senaste håller inte lika bra som de första fyra.
Men nu så kommer då den sjunde filmen...som är delad i två delar. David Yates har regisserat slutet på äventyret, och nog är förväntningarna skyhöga!!! Superensamblen måste ge oss det vi vill ha! Det gör de...nästan...
Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint har vuxit upp och blivit bättre skådisar, men fortfarande kan det kännas lite "teater" över vissa delar. Alan Rickman, Ralph Fiennes och Helena Bonham Carter är bra, men de är "De tre musketörerna" våra hjältar som får mest plats i denna film. De skall hitta dödsrelikerna och förstöra dom, det är det enda sättet att stoppa Lord Voldemort. Filmen är lååång och vissa delar känns oviktiga, så det kunde ha varit bättre. De utdragna delarna får filmen att tappa tempo och jag blir rastlös. Men den är bra, och jag vill verkligen se del 2 som kommer i Juli nästa år. Då har Harry Potter fått 10 år av historia och det blir dags att se slutet...ja, alla som läst böckerna vet redan vad som kommer, men jag har med avsikt inte läst böckerna och det skall bli kul att se upplösningen. Jag måste dock säga att denna film inte var en barnfilm. De onda är riktigt obehagliga!!!

Betyg: 3.a
Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 (2010) bioaktuell

Inga kommentarer: