fredag 30 april 2010

Cinderella Man

Om ni gillar biografier, även om detta är mer en tolkning, och boxning så skall ni se denna film. Jag kan känna att namnet "Cinderella Man" gör mer skada än nytta för denna film, för har man inte hört talas om "the Cinderella Man" så tycker man nog att det låter fånigt. Ignorera namnet och se filmen!

Ron Howard har regisserat, han är en av mina favoritregissörer, han har gjort A Beautiful Mind (2001) där Russell Crowe spelar huvudrollen. Här använder han sig av Russell Crowe igen som spelar den avdankade proffsboxaren James Braddock. Det är 1930 tal och "the great depression" har tagit ett grepp om USA. Braddock får chans att gå tillbaka in i ringen och fajtas om tungviktstiteln.

Han blev en legend som "the Cinderella Man" på 1930 talet, då han hade familj att försörja men var fattig och lite av en otursfågel. Detta stämde in på den större delen av USA's befolkning, så det var lätt att sympatisera och få inspiration från honom.

I övriga roller finns Renée Zellweger och Paul Giamatti.

Cinderella Man (2005) ikväll på Kanal 5 kl. 21.30

torsdag 29 april 2010

the Curious Case of Benjamin Button

David Fincher en mästare bland filmskaparna, han står bakom filmer som Seven (1995), Fight Club (1999) och Zodiac (2007). Han är väldigt förtjust i Brad Pitt och i denna film om Benjamin Button får Brad ta på sig titelrollen.

Filmen är relativt enkel att förklara. Benjamin Button föds liten, men skrynklig- han föds gammal. Sedan växer han i storlek men föryngras i ålder, tills han mot slutet av sitt liv åter krymper till en bäbis. Ja, det är verkligen "a curious case", en otrolig historia om en mans liv. Man får följa med i hela hans liv, och träffa några av de färgstarka människor som haft stor inverkan på hans liv.

Det är en väldigt bra film, nominerad till 13 oscar- vann 3 för smink, visuella effekter och art direction som kan liknas med scenografi. Jag hade på tok för höga förväntningar på filmen när den kom. Jag tycker också att Brad Pitt har gjort sitt nu! Fram med de okända skådisarna!
Cate Blanchett är med och spelar Daisy som är Benjamins livs kärlek. Julia Ormond är också med i filmen, men den som jag tycker om är Queenie som spelas av Taraji P. Henson. Hon gör mycket för filmens början. Den är ju, som ni förstår väldigt lång, men ni kanske är lediga imorgon och då kan ni ladda upp inför sista april med denna film- torsdag är lill-fredag!

the Curious Case of Benjamin Button (2008) ikväll på Canal+Hits kl.22.00

onsdag 28 april 2010

Knowing

Vad är det med April...var är filmerna? Hittade på en helt ok SciFi film med Nicolas Cage från förra året efter en del letande. Den fick inte någon direkt uppmärksamhet, men helt ok totts det.

1959 gräver en skola ner en tidskapsel som innehåller teckningar som barn har ritat. Tidskapseln får grävas upp 50 år senare, och då skall man jämföra barnens teckningar från då med nutid. 2009 grävs behållaren upp och i den klassen som skall få teckningarna går Caleb Koestler. Caleb är den enda som inte får en teckning i sitt kuvert, på hans papper är det massor av siffror.
Caleb känner att det är något med detta meddelande och tar med det hem. Calebs pappa, John (Nicolas Cage) var med vid uppgrävandet då han är lärare på skolan. Han tycker först bara att det är siffror, men sen tyder han ett mönster i det. Johns fru, Calebs mamma dog tragiskt i en brand för en kort tid sedan. John får fram att siffrorna berättar olika tragiska händelser, och att han skulle ha kunnat rädda sin fru om han haft detta papper tidigare. En jakt på att försöka stoppa nästa olycka och ett sökande efter den person som skivit papperat börjar.

Den är spännande och väl uppbyggd i början, sedan går det lite utör i slutet...tyvärr. Jag kan likna den vid Signs (2002) och the Missing (2003), men jag tycker den är bättre.

Knowing (2009) ikväll på TV1000 Action kl. 20.00

tisdag 27 april 2010

Ett Öga Rött

Jag har recenserat denna film en gång (gav den en 4.a), men det var nog bara på radion...men jag måste i allafall rekommendera den ikväll då det bara går serier på TV.

Fri tolkning på boken med samma namn av Jonas Hassen Khemiris, av regissören Daniel Wallentin. Detta var regidebut på långfilm av Wallentin, och han lyckas verkligen. Bra skådespel från Youssef Skhayri och Hassan Brijany som spelar son och far i filmen. Michael Persbrandt finns också med och gör sin bästa roll någonsin...som sig själv.

Kort sammanfattning; far och son flyttar från förorten till stan och pappan gör allt för att känna sig svensk. Mycket humor, allvar, kärlek och lite kryddning med kulturkrockar. Varm och charmig med sprakande färger och massa...apelsiner...



Ett Öga Rött (2007) ikväll på SF-Kanalen kl. 20.00

måndag 26 april 2010

In the Valley of Elah

Mike, en ung militär har återvänt från Irak, men har nu spårlöst försvunnit. Hans far Hank Deerfield (Tommy Lee Jones), som dessutom är en pensionerad militärutredare, reser till militärbasen för att få klarhet i det hela. Väl där inser han att inte mycket görs får att kartlägga Mikes försvinnande. Hank börjar då en egen utredning. Samtidigt hittas en kropp uppbränd. Mordutredningen är minst sagt skum av den brända kroppen. Till slut får Hank hjälp av polisdetektiven Emily Sanders (Charlize Theron). Ju mer de gräver destå mer inser Hank att allt inte stod rätt till borta i Irak.

Välspelad och inressant skildring av militären i USA, korruptionen är skrämmande. Den är regisserad av Paul Haggis som inte regisserar speciellt mycket utan är mer känd som en screenwriter eller manusförfattare. Han har bland annat skrivit Million Dollar Baby (2004) och Casino Royal (2006) screenplay.

In the Valley of Elah (2007) ikväll på TV1000 kl. 18.00

söndag 25 april 2010

the Shawshank Redemption/ Nyckeln Till Frihet

Ibland kan jag bli så förvirrad på hur tidningar sätter betyg på filmer. Denna film har fått 3 plus (mm, vilken tidning kan det vara?) och Sånt är Livet (1996) har fått fyra plus...hur tänker dem?!

Shawshank Redeption, eller nyckeln till frihet, har kanske de flesta sett utan att ha tänkt på det. Men tro mig, den går att se fler gånger. Det var en av de första filmerna jag såg med Morgan Freeman. Jag var inte ett stort dramafan när jag började se film. Detta drama utspelar sig till största del i ett fängelse där två till synes goda människor har hamnat. Andy (Tim Robbins) har mördat sin fru och hennes älskare och hamnar på Shawshank fängelset där han träffar "fixaren" Red (Morgan Freeman). De två männen får genast bra kontakt och en utvecklade och intressant resa börjar innanför fängelsets väggar.

Historien hänger mycket på de två huvudpersonerna, Tim Robbins och Morgan Freeman är helt underbara! Filmen blev oscarnominerad men fick ingen statyett...helsjukt! I mina ögon är detta en klar fyra om inte en femma!

the Shawshank Redemption (1994) ikväll på TV4 Film kl. 21.00

lördag 24 april 2010

Little Children

Funny Story, skulle man kort kunna sammanfatta denna romantiska tragikomiska film. Vi befinner oss i en Amerikansk förort där ytlighet härjar (men var härjar inte den...?). Sarah (Kate Winslet) lever i ett ganska kärlekslöst förhållande, och ser lite risig ut. Hon brukar gå till parken med sin dotter, precis som alla andra hemmafruar...och en hemmaman, Brad (Patrick Wilson). Brad är gift med en dokumentärfilmare, Kathy (Jennifer Connelly) som har fullt upp med sig själv. Brad är en hunk i många av hemmafruarnas ögon, en dag tar Sarah kontakt med honom i parken och då börjar en intressant relation.

Samtidigt som detta pågår det ytterligare ett relationsdrama i filmen. Ronnie (Jackie Earle Haley) har precis blivit frisläppt från fängelset- han bor nu hos sin mamma. Han är en vek och konstig man, dessutom fruktas han vara en pedofil. Larry (Noah Emmerich) är en polis som gått i förtidspension och han saknar sitt jobb väldigt mycket, hans dagar går därför åt till att "mobba" och göra livet surt för Ronnie.

Dessa två historier vävs in i varandra på ett bra sätt. Skådespelet är väldigt bra, och även om jag inte kan identifiera mig med någon i filmen så är den väldigt underhållande. Jag är annars väldigt skeptisk till romantiska komedier, men jag vet inte om jag tycker att detta är en komedi...mer ett romantiskt drama, om hur livet kan bli om man inte vågar göra det man verkligen vill från början. Våga mer!

Little Children (2006) ikväll på SVT 2 kl. 21.00

fredag 23 april 2010

Disturbia

Dags att bekanta oss med Shia LaBe0uf, en ung amerikansk skådespelare som är på uppgång. Han gjorde mindre roller i I, Robot (2004) och Constantine (2005). Men efter de filmerna fick han huvudrollen i denna film och i Transformars (2007) fick han rollen som Sam. Sen blev det Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) och ytterligare en Transformers, Transformers: Revenge of the Fallen (2009), dessutom filmas en tredje Transformers just nu. Själv sitter jag och väntar på Wallstreet: Money Never Sleeps (2010) där han också gör en av huvudrollerna tillsammans med den gamle räven Michael Douglas.

Nog om det!

Disturbia är en thriller som handlar om Kale (Shia LaBeouf), en ung kille som mist sin pappa, och hans mamma Julie (Carrie-Anne Moss, ni vet Trinity från the Matrix, 1999) jobbar dag och natt för att få ekonomin att gå ihop. Kale har svårt att sköta sig i skolan och till slut har det gått så långt att han sitte i husarrest. Sammtidigt flyttar en ny familj in i grannhuset och dottern råkar vara den supersnygga tjejen, Ashley. Kale ägnar dagarna åt att "spionera" på Ashley och de andra grannhusen som till en början inte verkar vara så intressant...tills...ett mord!!!! (bababa!!!) Kale fruktar att grannen, Mr. Turner (David Morse- han som är med i allt!) är en mördare...eller är Kale bara så uttråkad att hans fantasi skenat iväg? Kolla själva!

Disturbia (2007) ikväll på Kanal 5 kl. 21.30

torsdag 22 april 2010

Independence Day

Underskattad actionfilm om utomjordingar som ser slajmiga och äckliga ut. Med Will Smith och Jeff Goldblum som ett bra radarpar. Jeff Goldblum lyfter hela showen. Som president ser vi Bill Pullman och han är smörig och fåningt självuppoffrande, precis som en amerikansk president skall vara. Regisserat har Roland Emmerich, en tysk regissör som just nu håller på med två uppföljare, annars har han gjort Godzilla (1998), the Patriot (2000), the Day After Tomorrow (2004), 10 000 B.C. (2008) och 2012 (2009).


Allt börjar med att kommunikationssytemen världen över beter sig konstigt. Först fruktar man meteorer, men senare upptäcker man gigantiska rymdskepp över stora städer som New York, Washington DC och Los Angeles. Man försöker kommunicera med rymdskeppen men misslyckas. David Levinson (Jeff Goldblum) är en föredetta vetenskapsman och snubblar över information om att dessa varelser inte är goda, och att de planerar en attack om mindre än 24h...vilket leder oss in på den 4 Juli...4th of July (Usa's Independence Day). Militären är redan inkopplad och Area 51 kommer att avslöjas, en plats där amerikanska forskare håller till och vet mer om utomjordingar än vad regeringen och Presidenten vet om. Men var kommer Will Smith in då? Jo, han är Captain Steven Hiller och paras ihop med David för att resa upp till moderfarkosten och ställa till bus.

Hyffsat skådespel, bäst är Jeff Goldblum och hans klockrena taiming i replikerna. Will Smith gör det han är bra på, överspänd militär. Snygga effekter och väldigt underhållande. Fyller sitt syfte, hjärndö action!

Independence Day (1996) ikväll på TV6 kl. 21.00

onsdag 21 april 2010

Requiem for a Dream

Hel sjuk, men väldigt bra film av Darren Aronofsky som 2008 kom med the Wrestler. Filmen handlar om drogmissbruk, men mer varför dessa huvudpersoner faller offer för det. Det är enkelt, de försöker bara leva ett bra liv i den lite halvstörda världen som vi alla lever i.

Sara Goldfarb (Ellen Burstyn) är en äldre änka som älskar TV och skall få vara med i TV. Men alla på TV är smala och vackra, därför köper hon ett dietpiller (speed) som blir förödande- men hon vill ju bara vara vacker i en röd klännig när hon är med på TV. Hennes son Harry (Jared Leto) och hans flickvän Marion (Jennife Connelly) och deras vän Tyron (Marlon Wayans) är ungdommar som vill lyckas i livet, men de delar en dyr hobby, kokain och heroin. Vi får se hur deras missbruk accelererar och hur allt kort sagt går åt skogen.

Filmen är snyggt klippt, och fotot är lagomt smutsigt. Det är en bra och intressant film, med snygga skådisar som ser trashade ut.

Requiem for a Dream (2000) ikväll på TV1000Drama kl. 23.30

tisdag 20 april 2010

Barry Lyndon

Ricktigt bra krigsdrama av Stanley Kubrick, efter novel av William Thacheray. Filmen var nominerad till Oscar i sju kategorier och vann fyra för kostym, art-direction, cinematografi och musik. De övriga tre var nominerade till Stanley Kubrick själv, men han fick alltså gå hem utan Oscar.

Ryan O'Neal spelar Barry Lyndon som är en bondpöjk i en liten by på Irland. Han är kär i sin kusin, men hon skall gifta sig med en annan. Barry utmanar den Brittiske Kapten John Quin (som är den som skall bli kusinens man) på duell. Barry vinner duellen, men tvingas då fly landet. I flykten blir Barry rånad och till slut finns det ingen bar lösning på allt förutom att bli soldat i den Brittiska armén som just nu kämpar i den sjuåriga kriget.

Det blir en hel del omkastningar i Barrys liv, vilket är intressant och väl gestaltat. Självklart kommer det in mer kärlek i historien, väldigt speciell och annorlunda kärlekshistoria dessutom. Barry växer under sin resa och får värderingar som färgar honom. Jag vill inte avslöja mer, för även om man inte har Canal+ så bör man någon gång i sitt liv sätta sig ner med Kubrickfilmerna och titta på dem, för Kubrick är en av de större filmskaparna i vår tid.

Priserna filmen har vunnit talar sitt tydliga språk, detta är ett konstverk, kostym och smink är otroligt vackert, det är 1700-tal och alla vet att modet på den tiden innehöll mycket tyg! Foto är otroligt vackert likaså.




Barry Lyndon (1975) ikväll på Canal+Drama kl. 21.00

måndag 19 april 2010

Änglavakt

Ett Svenskt drama, igen...med Mickael Nyqvist, igen...oh, my. Vi har verkligen inte många skåespelare i Sverige. Här spelar Nyqvist mot Izabella Scorupco och den franska filmstjärnan Tcheky Karyo. För manus och regi står Johan Brisinger som gjort Underbara Älskade (2006) och En Del Av Mitt Hjärta (2004) som nog är hans bästa film.

Filmen handlar om en familj som vilken annan som helst. Mamma Cecilia (Scorupco) pappa Ernst (Nyqvist) och sonen Alexander (Melker Düberg). Alexander har en marginell nedsättning i hjärnan, som man inte får veta mer om. En dag leker Alexander i parken och svimmar av. På sjukhuset får vi veta att Alexander fått en hjärnblödning och han fallit i koma efter operationen. Sakta men säkert glider han ifrån livet.
Handlingen vänder sig till relationen mellan Cecilia och Ernst som hanterar detta helt olika. Cecilia letar efter en djupare mening med det som händer, och Ernst förlorar hoppet då han lyssnar allt för ingående på läkarna (som inte verkar vara riktigt kloka). Så dyker Walter upp (Tcheky Karyo, Niktia 1990, Taking Lives 2004) en fransman med en ovanlig gåva och han vill hjälpa familjen. Men vem är det egentligen som behöver hjälp?

Filmen börjar ganska fånigt med snabba klipp mellan halvkassa scener som skall förklara hur bra familjen har det och hur mycket dem tycker om varandra. När Alexander väl hamnat i koman koncentreras historien till relationen mellan Cecilia och Ernst och senare också Walter, och det är då filmen tar fart. Det är långa tagningar och skådespelarna får plats på riktigt. Jag var orolig för Nyqvist, men han växer med rollen och gör mig inte besviken. Scorupco är lite ostadig, ibland fungerar inte hennes repliker alls. Tcheky Karyo är den största behållningen av filmen, han lyfter och bär filmen långt.

Filmen vänder sig till föräldrar, för det är dem som kommer att identifiera sig med Cecilia och Ernst. Att ha ett barn som hamnar i koma och är på väg mot döden kan bara ni som är föräldrar på riktigt leva er in i. Men jag tycker denna film fått oförtjänt mycket skit från kritiker, den är absolut värd att se...speciellt av läkare! Läkarna (en spelas av Ewa Fröling) ger inget hopp utan ger bara hemsk fakta. En läkares ord väger tungt, visst skall de ge fakta, men också hopp och förståelse till de anhöriga- annars kommer de ju ha psykfall på avdelningen till slut.

Änglavakt (2010) betyg 3.a på bio!

söndag 18 april 2010

Casino Royale

James Bondfilmen som handlar om James Bond innan Dr. No (1962), som är den "första" Bondfilmen om man ser till produktionsår.

Men här är det Bonds första uppdrag och han hamnar på Casino Royale i Montenegro där han skall stoppa Le Chiffre, en gangster som kan ses som terroristvärldens bankman. Han tänker vinna en "liten" summa pengar i en pokerturnering, det kan inte Bond låta hända. M har skickat dit honom med Vesper Lynd och Felix Leiter. Men det tar inte slut efter pokerturneringen.

Daniel Craig fick ta över efter Pierce Brosnan (som tog över efter Timothy Dalton- Roger Moore- George Lazenby- Sean Connery). Som skurk Le Chiffre ser vi danske Mads Mikkelsen som slagit igenom på 2000-talet i Hollywood med King Arthur (2004), och nu senast i Clash of the Titans (2010) han är dessutom på gång i filmen Clean Out som Stan, i den filmen skall även Noomi Rapace spela. Denna film är under produktion, så när den släpps vet man inte. I sverige såg vi honom tidigt i serien "Mordkommisionen".

Jag kan nämna att Eva Green, den vakra fransyskan spelar Vesper Lynd. Eva var även med i The Golden Compass (2007) som Serafina Pekkala. Regisserat har Martin Campbell som nu senast kom med den lite halvkassa filmen Edge of Darkness med Mel Gibson- men han har tidigare gjort Golden Eye (1995) och Zorrofilmerna med Antonio Banderas och Cathrine Zeta Jones.
Jag kan tycka att detta inte är en James Bondfilm då Craig är vältränad och han är mindre sliskig än tidigare Bondtolkningar. Historien skiljer sig också en del i upplägg, musik och känsla, men den är bra, väldigt bra- därför känns det inte som en James Bond. Men väl värd att se!

Casino Royale (2006) ikväll på TV3 kl. 21.00

lördag 17 april 2010

Sin City

Frank Miller och Robert Rodriguez har tillsammans regisserat detta konstnärliga mästerverk. Frank Miller har skrivit manuset. Den vann många tekniska filmpriser, men ingen Oscar...lite märkligt.

Det handlar om fyra historier, fyra huvudpersoner som är insnärjda i den korrupta staden Basin City. Det är mörkt och misserabelt och det regnar i princip filmen igenom. Den går i svart/vitt med olika toner av grått och stänk av rött.
The Customer is Always Right: kort och deppig historia om olyckliga kvinnor.
That Yellow Bastard (part 1): Polishistoria om en polis som skall stoppa en våldtäkt.
The Hard Goodbye: Hämndhistoria om en man som blir felaktigt anklagad för mordet på sin tjej.
The Big, Fat Kill: Om en man som skall få loss en polismans kropp...intressantare än vad det låter.
Historierna är tagna från tre av Millers seriealbum; "Sin City", "That Yellow Bastard" och "the Big, Fat Kill".
Slutet är intressant, för det är två slut...ja, ni kan kolla om det är så, för det finns i allafall möjlighet till det. Annars skall man se filmen för den är egen, vacker, bra skådespel och en klar toppfilm! Skådisar som är med är bland andra Michael Madsen, Benicio Del Toro, Michael Clark Duncan, Rosario Dawson, Josh Hartnett, Rutger Hauer, Brittany Murphy, Clive Owen, Elijah Wood, Bruce Willis och Mickey Rourke.

Sin City (2005) ikväll på TV 5 kl. 22.30

fredag 16 april 2010

Clash of the Titans

Ni som följer min blogg har säkert sett att det inte var så länge sedan jag såg Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief, en ungdomsfilm men med samma gudar och skurkar. Det som gör mig lite osäker är varför aldrig Herkules dyker upp i någon film, speciellt i denna film då det handlar om Perseus, Zeus son som föddes av en människa. Perseus är alltså en halvgud- percis som Percy (Percy var dock Poseidons son) och Herkules.

Ni som är filmnördar vet säkert också att det finns en film med samma namn från 1981, men dessa två filmer skiljer sig ganska mycket. I den gamla versionen blir Perseus förälskad i Prinsessan Andromeda, som redan är bortlovad och därmed blir det ett svartsjukedrama i det hela (det har man skippat i den nya versionen). I första versionen står striden mellan Zeus och Perseus. Zeus har satt upp olika test för Perseus som att fånga Pegasus...hmm, är inte det Herkules häst...och att dräpa monstret Kraken...jo, det monstret var med i Pirates of the Carabbean. Kan nämna att Laurence Oliver spelade Zeus i den gamla filmen och i den nya är det Liam Neeson som får leka Gud.

I denna film är det ett männskligt uppror mot Gudarna, människorna i Argos, Grekland börjar tvivla på gudarnas makt och slutar tro. Detta förgrymmar Zeus och då ser Hades sin chans att frigöra sig från Helvetet. Zeus tror att det är enbart människorna som är elaka och otacksamma, men det är alltså Hades som styr allt. Men då dyker Perseus upp, olyckliheter har gjort så att han hamnar i Argos, vilket visar sig vara deras räddning. Denne enkle fiskare skall nu fajtas mot Medusa, Kraken och till slut en smashing fajt mot självaste Hades. Upplagt för ett härligt actionäventyr!

Men som så många gånger blir detta ett antiklimax, fajterna är en aning platta och kännslan mellan männen som är ute i krig känns sval och vek...var är "brotherhood of man"? Storyn känns lite fånig, jag vet inte om dem har försökt få in för mycket, att manuset blir lite för komplicerat och då faller det platt. Zeus, Hades och Poseidon med alla de andra grekiska gudarna är intressant isig, det behövs inte så mycket för att vi skall drar in i mytologins underbara värld.

Skådisarna kan inte heller rädda filmen. När jag ser att det är Ralph Fiennes som spelar Hades och Liam Neeson som spelar Zeus så får jag höga förväntninga. Det är kul att se dessa två skådisar mot varandra, i Schindler's List (1993) var båda med men inte mot varandra på detta vis. Sam Worthington som fick sitt genombrott i Terminator: Salvation (2009) och var med i Avatar (2009) spelar Perseus, men här känns det som en ung Russell Crowe- blunda så hör ni var jag menar. Men jag kan säga att Pegasus, som är svart i denna film, är makalöst vacker och gör ett kanonjobb- Oscar för bästa djur!

För regin står Fransmannen Louis Leterrier som gjort Transporter (2002) och the Incredible Hulk (2008) som inte är några direkta fullträffar, Hulkenfilmen hade många specialeffekter och det har även denna film. Men spelmässigt så får inte skådespelarna något direkt utrymme. Så Pegasus och vissa effekter är det jag försöker att glädjas åt, Men besviken lämnade jag biografen, och hoppas nu på Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

Clash of the Titans (2010) betyg 2.a, på bio

torsdag 15 april 2010

Blood Diamond

Är det någon roll som Leonardo DiCaprio borde ha fått en Oscar för så är det för rollen som Danny Archer i Blood Diamond. Han blev nominerad, och filmen fick totalt fem nomineringar och vann ingen oscar...mysterium! Den är regisserad av Edward Zwick som även gjort Legend of the Fall (1994) kommer ni ihåg den filmen...med Brad Pitt och Anthony Hopkins, riktigt bra film. Sen gjorde Zwick the Last Samurai (2003) som jag personligen inte gillade, men vet fick bra kritik. Men denna film överglänser dessa filmer.

Filmen handlar om inbördeskriget i Sierra Leone och där diamanter blir smuglade och stulna till höger och vänster för narkotikahandel. Archer (DiCaprio) är mitt i härvan och möter där Solomon (Djimon Hounsou), en man som mot sin vilja tvingas jobba i diamantgruvorna men nu har blivit tillfångatagen av regeringens armé. Solomon har hittat en gigantisk diamant som han håller gömd, dessvärre vet rebellerna om detta. Archer ser sin chans att göra ett byte med Solomon, diamant mot familj... Archer träffar även Maddy (Jennifer Connelly), en journalist som vill göra skillnad. Hon får Archer att börja inse saker och sakta börjar han ändra uppfattning.

Filmen är väldigt välspelad och karaktärerna är intressanta och vi lär känna dem väl. Dessuom är det ett tungt manus. En väldigt bra och sevärd film.

Blood Diamond (2006) ikväll på TV6 kl.21.00

onsdag 14 april 2010

Van Helsing













Snyggare än bra, Wolverine möter Selene, kan jag sammanfatta filmen. Stephen Sommers, the Mummyregissören, har regisserat detta actionäventyr, som utspelar sig i Transylvanien, Rumäninen, där Count Dracula (Richard Roxburgh, Moulin Rouge 2001 och the League of Extraordinary Gentlemen 2003) smider ondskefulla planer. Van Helsing (Hugh Jackman X-Men 2000)- som är den legendariska vampyrjägaren-blir ditskickad av Vaticanen som han jobbar för- hans uppdrag: Att stoppa all världens ondska...(oh, lord). Carl (David Wenham), som är Van Helsings sidekick och Van Helsing teamar upp med den undersköna zigenarprinsessan Anna Valerious (Kate Beckinsale Underworld 2003). Anna vill bryta en förbannelse som Dracula lagt över hennes familj. Dracula har även tagit över Frankensteins monster och på deras sida står wolfman...ni vet Wolverines elaka tvillingbror...

Njea...kanske inte, men filmen är i allafall underhållande på sitt sätt, inget mästerverk om man tänker på det material som funnits att tillgå. Dessutom är det ju klassiska figurer så nog ville jag ha haft lite mer av det...kanske skulle man ha skippat Wolfman?...avgör själva...

Van Helsing (2004) ikväll på TV6 kl.21.00

tisdag 13 april 2010

Bonnie & Clyde

SerieTisdag...ja, det visas massor av bra serier på tisdagar kl. 21.00 (TV3: "the Mentalist", TV4: "the Good Wife" och Kanal5: "Desperate Housewives")- men för den som orkar se mer TV och har lite betalkanaler så går klassikern Bonnie & Clyde ikväll kl.22.00. Charmig och spännande gangsterfilm som är gjord 1967, men historien utspelar sig på 1930-talet, och den är basserad på verkligheten- Bonnie and Clyde har funnits i verkligheten.

Warren Beatty och Faye Dunaway spelar gangsterparet i filmen, som gick till historien som det mest romantiska par någonsin. Bonnie är en uttråkad småstadstjej, och Clyde en bankrånare av liten rang, men tänker stort då han vill "råna sig ur" depressionens Amerika.

Denna film håller än idag, och den är väl värd att se.

Bonnie and Clyde (1967) ikväll på TV1000 Classic kl.22.00

måndag 12 april 2010

Sebbe

Nabak Najafi heter den svenske regissören som jag inte har någon koll på alls, därför var det väldigt kul att sätta sig i biostolen (utan popcorn eller godis då detta är en deppfilm).

Sebbe, eller Sebastian (Sebastian Hiort af Ornäs), är en utsatt 15årig kille. Hans pappa har dött, hans mamma Eva (Eva Melander) dricker och är på väg mot alkoholism, ibland är hon Sebbes kompis, ibland hans mamma och ibland inget alls. Men det tar inte slut här-i skolan är Sebbe mobbad av tre killar, men ingen annan på skolan gör något, snarare att de underhålls av att se Sebbe bli illa behandlad. Läraren försöker vid ett fåtal tillfällen prata med Sebbe, men tyvärr tar inte Sebbe detta på allvar.

Det är en tung film, som är filmad ganska enkelt, dialogen är en aning ojämn, eller om det kanske är skådespelet som är ojämnt. Ibland tycker jag det funkar, men ofta känns det som ett skolprojekt. Manuset är ganska bra, men jag tror att det är lite för mycket hemskt som händer Sebbe...det jag får ut av filmen är att jag är glad att jag inte bor där Sebbe bor...men var bor han? Stockholmsförort eller Göteborgsförort..? Sedan känner jag bara att människan borde inte finnas om de är så elaka som de är mot Sebbe...är människor verkligen så elaka? Ja, kanske...men jag vill inte tro det (även då jag är lite av en kritiker till människan). Men filmen kommer förhoppningsvis att väcka tankar hos publiken och kanske göra oss lite snällare...för om utomjordingar skulle se filmen så skulle de utrota oss...no question asked!

Den är väl värd att se, klar 3.a...nästan en 4.a

Sebbe (2010) på bio.

söndag 11 april 2010

Kick Ass

Superhjältar fast på riktigt...japp, tänk att ingen kommit på det tidigare. Och det är inte en barnfilm. Matthew Vaughn heter regissören, 2004 gjorde han Layer Cake som jag tyckte var riktigt bra, och 2007 kom han med Stardust som också var helt ok, men nu är det alltså en serigefigur han regisserar. En annorlunda genre. Kick Ass (Aaron Johnson) a.k.a Dave är en ung kille som inte passar in tycker han så en dag beställer han en grön våtdräkt som skall göra honom till superhjälte...fungerar sådär, men han får uppmärksamhet och när Big Daddy (Nic Cage) och Hit Girl (Chloë Moretz) vill teama upp med honom och fajtar med storskurken Frank D'Amico (Mark Strong) så går allt som på rälls. Men D'Amico har en liten hjälp i sin 18årige son som klär ut sig till Red Mist (Christopher Mintz-Plasse, ni vet Foegell i Superbad) för att avslöja de riktiga hjältarna.

Rörigt, nej inte på riktigt- den är riktigt bra, lite splatter och ganska grymm, men skrattar gör man och foto samt ljud är riktigt genomarbetat, skådespelet från huvudrollerna och birollerna är riktigt bra och all dialog sitter som en smäck! Gillar man overklig action och seriefigurer så kommer man gilla denna film. Den vänder sig till en yngre publik, säg 15-50åringar...

Kick Ass (2010) bio!!! Klar 4.a!

lördag 10 april 2010

the Devil Wears Prada

Äntligen en film för fashiongeeks, dessutom är den charmig och rolig. Anne Hathaway spelar Andy, en tjej med skrivarambitioner som beger sig till New York för att hitta drömjobbet. Men hon hade nog tänkt sig ett jobb på en "riktig" tidning, där hon skulle få skriva om "viktiga" saker. Istället blir hon assistent till Miranda Priestley, en av modevärldens största tidningsutgivare, ett jobb många unga tjejer skulle döda för att få. Men även denna branch är förgiftad av modets utseendefixering, något Andy först har lite svårt med.

Kanske är detta en typisk tjejfilm, men ni killar gillar den nog, men om ni tycker att det är pinsamt att säga att ni sett den så kan ni alltid spela flickvänskortet..."jag fick ju lov att se den för min flickväns skull..."

the Devil Wears Prada (2006) ikväll på TV4 kl.21.25

fredag 9 april 2010

Dolores Claiborne

Slår ett slag för kvällens film på TV8, Dolores Claiborne. Ni som gillar böcker och Steven King vet redan att denna film bygger på boken. Regisserat har Santa Barbarasonen Taylor Hackford gjort, han kom senast med Ray (2004), men innan dess har han bland annat gjort filmer som An Officer and a Gentleman (1982) och the Devil's Advocate (1997).

Filmen handlar om Dolores (Kathy Bates) och hennes dotter Selena (Jennifer Jason Leigh). Dolores blir anhållen för mord på en äldre dam som hon jobbar hos, dottern Selena och Dolores har tappat kontakten, men nu tvingas Selena återvända hem för att hjälpa sin mamma. Selena bor i New York där hon blivit en erkänd reporter. När hon återvänder till sitt banrdomshem börjar hon gräva i familjens förflutna, och får bearbeta sin barndom som inte var den lättaste, allt för att hitta saker som kan frikänna Dolores.

Filmen var väldigt intressant både historiemässigt och fotomässigt när den kom. Den kalla blåa tonen i fotot var inte så vanligt. Filmen håller ganska bra än idag tycker jag, spännande och intessant och lite annorlunda.

Dolores Claiborne (1995) ikväll på TV8 kl. 20.00

torsdag 8 april 2010

Harry Döttrar

Dags för lite svensk film, det är ju inte så vanligt på min blogg, men nu är det dags. Det är ett drama, det är ju den genren som produceras i sverige. Det är Richard Hobert som regisserat denna historia om Marie (Lene Enre) och Ninni (Amanda Ooms), två systrar som lever lyckliga liv på Södermalm i Stockholm. Båda väntar barn, men när Ninnis barn dör vid födseln så ändras relationen mellan systrarna. Det goda livet byts mot avundsjuka.

Filmen fick olika mottaganden, en del tyckte den var dålig, och en del tyckte att det var Hoberts bästa på länge. Jag tycker den hamnar någonstans i mitten, men budskapet är starkt och filmen blir därför värd att se.

Harrys Döttrar (2005) ikväll på TV1000 Nordic kl. 19.00

onsdag 7 april 2010

Edge of Darkness

Mel Gibsons nya film, där han spelar den tuffe Bostonsnuten Thomas Craven-känns lite som Riggs när han blivit gammal, ni vet Gibsons rollfigur i Lethal Weapon/Dödligt Vapen. För regin står Martin Campbell, mannen som gjorde Casino Royal (2006) Så nog skall man ha förväntningar på denna drama/thriller.

Tyvärr så blir det inte riktigt bra, det hela börjar med en ganksa långtråkig presentation av relationen mellan far och dotter...var frun/mamman tagit vägen får man inte något riktigt svar på. Sedan går det över till att dottern är hemma på besök, hon studerar på annan ort och det framgår tydligt att far och dotter glidit ifrån varandra. Och sen tar det fart, bang!!! Dottern blir skjuten. Först tror Craven att skurkarna försökte döda honom men de träffade hans dotter, men sen börjar det grävas och fram kommer en obehaglig sanning om ett företag där dottern jobbade.

Det går tyvärr för segt för att jag skall dras in i historien. Lite intressant är förgiftningsmomentet- får nästan lite Steven King vibbar...men annars känns filmen ospelad och tempot saknas. Tyvärr känns det som att Mel Gibson har gjort sitt i denna genre.

Edge of Darkness (2010) betyg: 2.a (Går på bio.)

tisdag 6 april 2010

Valentine's Day

1990 gjorde Garry Marshall succee med filmen Pretty Women där Julia Roberts spelade huvudrollen tillsammans med Richard Gere. 1999 kom den mindre lyckade "uppföljaren" Runaway Bride och nu 2010 kommer ytterligare en romantisk komedi av Marshall medRoberts, men utan Gere. Valentine's Day handlar mycket riktigt om den mest romantiska dagen av dem alla. Denna film känns lite som en Love Actually (2003) wannabe. Det är massor av kända skådespelare och det är små historier som kretsar runt varandra och vävs ihop. Det kan alltså bli riktigt bra, eller som oftast, apkasst!

Jessica Alba (Morley Clarkson) och Ashton Kutcher (Reed Bennett) är ett av paren och Reed jobbar på en blomsterfirma som har mycket att göra denna dag. Sedan kretsar det mesta runt honom på ett eller annat sätt. Katy Bates (Susan) spelar TVproducent och hos sig jobbar Jamie Foxx (Kelvin Moore) som lite missnöjd sportreporter. Patrick Dempsey (Dr. Harrison Copeland) spelar ett intressant dubbelliv som läkare. Topher Grace, ni vet Eric i "that 70's show" och Anne Hathaway (som är med i allt just nu- typ som Mikael Nyqvist i sverige) spelar mot varandra, en ganska oskyldig och charmig romans. Anne Hathaway jobbar på ett företag som drivs av Queen Latifah.

Märker ni mitt "name dropping"!?
Dessutom är Jessica Biel, Jennifer Garner, Shirley MacLaine och Julia Roberts med. Det är nästan så att jag vill skita i karaktärernas namn och låta skådisarna heta vad de heter. Det är precis så här det blir i filmen, skådisarna är så kända så man glömmer se själva filmen.

Dessutom är det för många delar att hålla reda på, det blir inget djup i de små berättelserna, en del skulle kunna vara riktigt intressanta, men de avbryts för att man skall hoppa till något annat och så håller det på hela alla hjärtansdag i Los Angeles. Dessutom är skådespelet överdrivet och ganska dåligt. Man har slängt in romantisk musik överrallt- får lite uppstötning av det...och fotot är ganska oinspirerande...

Kort sagt har Garry Marshall skjutit sig själv i foten när han valde detta filmprojekt. För mycket att berätta på för kort tid, överskattade och relativt dåliga kändisar gör att jag ser den amerikanska alla hjärtansdag mer som ett skämt är en kärlekensdag.

Valentine's Day (2010) 2.a bioaktuell

måndag 5 april 2010

Lemony Snicket is the shit!!!

Annandag Påsk betyder massor att se på! Redan 9.35 visar SVT 1 Bokhandlaren som Slutade Bada (1969), TCM visar Ben Hur (1959) kl.10.10. 14.25 visar SVT 1 Skattkammarplaneten, Disneyfilm från 2002. Ikväll går Dr. Strangelove (1964) kl 18.00 på TV 1000 Classic, Juno (2007) på Canal+Comedy kl. 19.25, Rain Man (1988) TV4 Film kl. 21.00.

Men jag tänker inte skriva om någon av dessa filmer, nej jag skall skriva om Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, en sjukt rolig och avancerad familjefilm med Jim Carrey, Jude Law, Billy Connolly och Meryl Streep. Här får Jim Carry härja fritt som Count Olaf då han skall ta hand om barnen Baudelaire, deras föräldrar har olyckligtvis dött och nu måste Count Olaf ta hand om dem tills de blir myndiga och kan ärva sina föräldrar...men om barnen dör går arvet till Olaf. Ja, vad skall denne osympaiske man hitta på? Sjukt kul tycker jag och välgjord film, fick inte den uppmärksamheten som den borde ha fått. Jim Carrey är verkligen på topp. Bra Matinéfilm, har även haft den som förfestfilm (väldigt lyckad då)!
Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (2004) idag på kanal 5 kl. 16.00

söndag 4 april 2010

Memento

Guy Pearce spelar Leonard, en man som inte har långtidsminne, allt försvinner efter ca 15min. Han har hamnat i en situation som blir väldigt komplicerad för honom, han skall hämnas sin frus död. Det blir svårt då han får börja om hela tiden. Som hjälp har han polaroidfoto, tatueringar och en del korta anteckningar. Han vet inte vem han skall lita på och han kommer inte ihåg vem han har sagt vad till. Samtidigt med denna nutidshistoria- som berättas baklänges- följer vi en försäkringsutredare som har samma fel som Leonard, denna historia berättas i kronologisk ordning men denna historia är det förflutna.

Denna film kräver koncentration men är väldigt bra, och är en nytänkande film i berättar och klippteknik. Förutom Guy Pearce så är the Matrix (1999) skådisarna Carrie- Anne Moss och Joe Pantoliano. Filmen är regisserad av Christopher Nolan, han har senare gjort filmer som Batman Begins (2005), the Prestige (2006), the Dark Knight (2008) och jobbar för tillfället med ytterligare en Batmanfilm.

Memento (2000) ikväll på TV1000 Action kl. 20.00

lördag 3 april 2010

Thank You for smoking

Back in Sweden, och ett normalt tangentbord! Jason Reitman har regisserat denna film, han har precis kommit ut med Up in the Air (2009) och innan dess kom han med Juno (2007), en riktigt cool film. Men nu är det Thank You for Smoking som vi skall se på. Det handlar om Nick Naylor (Aaron Eckhart) som är talesman för ett stort tobaksbolag "Big Tobacco", samtidigt som han försöker att vara en god förebild för sin son. Han försöker att försvara cigarettens rätt i samhället, och hans bästa vänner Polly Bailey (Maria Bello) och Bobby Jay Bliss (David Koechner) jobbar inom alkohol och vapenindustrin...det är en satir/komedi kan man säga. Riktigt bra!

Thank You for Smoking (2005) ikväll på SVT 2 kl. 21.40

fredag 2 april 2010

Pirates of the Carabbean: Dead Man's Chest

This is the second movie of the, right now, three (there might come more). Johnny Depp is the semi-drunk Capten Jack Sparrow, who once again teams up with Will Turner (Orlando Bloom) and Elizabeth Swann (Keira Nightley). This time they meet Davy Jones (Bill Nighy), the not so friendly captaine of the flying Dutchman. There is some fighting over his heart...and a lot of special effekts, and a not so good script, this movie is not as good as the first one, but it is woth a look.

Pirates of the Carabbean: Dead Man's Chest (2006) Channel 5 at 21.30

torsdag 1 april 2010

The Island

The subject is very interesting, the Utopia, and how should the perfect world look and behave? There are several books about the matter, and some movies. This is Michael Bay's version, you know the man behind the Rock (1996), Armageddon (1998), Pearl Harbor (2001) and Transformers (2007). He is knowed for the perfect collor in his pictures, and in this movie the turquoise/green is magic.

The leading rolles are played by Ewan McGregor as Lincoln Six Echo and Scarlett Johansson as Jordan Two Delta, they are in fact clones of Tom Lincoln and Sarah Jordan. They both dream of winning, or beeing chosen to go to "the Island" which is the last untouched place on earth. Lincoln understands there is something strange going on, so he makes a run for it. Nothing is what it seems and his world is turned up side down.


It's a pretty good verion of the Utopia, Steve Buscemi, Sean Bean and Djimon Hounsou are other actors in the movie.


The Island (2005) tonight on TV6 at 21.00