måndag 19 oktober 2009

Bröllopsfotografen


Går väldigt sällan och ser svensk film, och väldigt sällan svenska romantiska komedier. Men när Ulf Malmros kommer med en film (skriver och regiserar oftast själv) så blir jag nyfiken. Jag tycker att Den Bästa Sommaren var en riktigt bra film, och Smala Sussie var också charmig och komisk. Denna gången beger vi oss till Värmland, till en liten industrihåla...automatiskt går tankarna till Masjävlar. Men denna film är inte alls som Masjävlar, för även om vi kan identifiera oss med dessa människor som lever utanför storstäderna där klasskillnader och teknik är överdådig så skiljer sig de små byhålorna åt till viss del. De sitter alla på sin speciella historia. Denna historia handlar om den charmige och barnsligt naiva värmlänningen Robin, som vill bli fotograf.

Allt börjar med att skådespelaren/komikern Jonny Björk är ute på en enmansshow och skall spela i byn. Robin är ett fan och utan att avslöja för mycket så kan jag säga att han tar kontakt, på sitt speciella vis, med Jonny och får honom att uppträda på Robins systers bröllop. På bröllopet fotograferar Robin med en enklare digitalkamera på ett ytterst amatörmässigt vis. Men bilderna är inte helt fel, och när Robin, utav en anledning ni får se på bio, inte kan betala Jonny Björks gage så kommer de överrens om att Robin får arbeta av skulden.

Jonny åker tillbaka till Stockholm, men hör sedan av sig till Robin. Han vill nu att Robin skall fotografera ett överklassbröllp i Stockholm. Och det här, mina vänner, är stort för värmlänningen Robin. Givetvis tar Robin ett lån och uppdaterar sin utrustning, nu skall han bli fotograf!

Vad är det då som är intressant, jo det är allt igentligen. Berättelsen, skådisarna och dialogen, som så sällan matchar i svensk film, håller ihop rikgtigt bra. Man skattar ofta, Kjell Bergqvist som Jonny Björk är sarkastisk och bra som han brukar vara i dessa roller. Dessutom finns det inbäddat en tragisk touch i Jonny Björk som ger mer liv år berättelsen. Robin spelas av Björn Starrin som var med i Smala Sussie och Tjenare Kungen, han porträterar en intressant, naive, charmig och extremt osäker värmlänning. Astrid, som Robin så småningom faller för, spelas av den svenska filmstjärnan Tuva Novotny som vi också sett i Smala Sussie, men som på senare år spelat i en rad internationella produktioner. Som Astrids rike skitstövel till far ser vi Johannes Brost, även han ger en mycket bra rollprestation.

Eftersom jag gillar foto, så måste jag även komentera fotot i filmen där man har använt sig av längre kameraåkningar/steadycam, som då leder till längre filmsekvenser. Dessa fungerar till stor del bra, och de måste ha fått repetera ett antal gånger för att få in flytet i scenerna, så Bravo!! Men ibland kan det bli lite mycket snurrande, så det gäller att hitta balansen här.

Men ni förstår säkert att jag är positivt överraskad av denna svenska romantiska komedi på 1h 52 min, och jag kommer att ge den en välförtjänt 4.a

Så Go see!!! i höstmörkret och få dig ett skratt!!!

Inga kommentarer: