tisdag 25 december 2007

American Gangster

Äntligen, som jag har väntat på denna film. Inte för att jag tycker Russell Crowe (Gladiator, A Beautiful Mind) har gjort de bästa rollvalen den senaste tiden, men när han får paras ihop med regissören Riddley Scott (Gladiator) och skådespelaren Denzel Washington (Philadelphia, Inside Man), så borde inte filmen bli alltför dålig. När Filmen sedan är skriven av Steven Zaillian (Screenplay för Schindler's List, Hannibal, Gangs of New York, All the King's Men) så borde det vara höga förväntningar på underhållningen.

Denzel Washington spelar Frank Lucas, en heroin "Kingpin" från Manhattan under 1970- talet. Han har en fattig bakgrund, men när hans sinne för smutsiga affärer får fart, flyttar han till New York och börjar bygga upp ett av historiens mest fascinerande smugglingsnätverk i USA. Han får med sig hela sin släckt och styr allt med järnhand. Frank köper in heroin direkt från källan i Sydöst Asien, på det viset slipper han mellanhänder, onödiga utgifter och har bättre kontroll på heroinets kvalité. Han lyckas bra med detta tackvare att den Amerikanska Armén och polisen är korrupta, alla utom en. Detective Richie Robberts (Russell Crowe) är polisen som är mer känd, inom polisen, för att ha gett tillbaka en miljon dollar av omärkta sedlar, han skulle alltså ha kunnat hävda att pengarna aldrig återfunnits och behållt dem själv utan att ha åkt fast. Detta valde han inte att göra utan lämnade in pengarna. (Han är moralen i berättlesen skulle man kunna säga)

Det blir en kamp mellan Richie och Frank, men till enbörjan är det mer en katt och råtta lek, som mot slutet omvandlas till man mot man. Runt omkring våra huvudpersoner svärmar släcktingar, oärliga poliser, militärer och heroinproducerare i Sydöstra Asien. Allt väldigt välberättat med hjälp av snyggt foto, bra klippning, snyggt ljud, bra musik och bra skådespel.

Även om filmen inte riktigt når upp till Gudfadern- trilogin så är det en av de bättre filmerna jag sett på länge. Det finns djup i historien, många karaktärer som fyller stora och små funtioner för att måla upp händelsernas och historiens trovärdighet.

Vad saknas då? Igentligen ingenting, men ändå skulle man ha kunnat brett på mer på Richie karaktären, Russell Crowes rollfigur. Jag saknar verkligen djupet i den karaktären, det är svårt att fatta tycke för honom, och att förstå varför han handlar som han gör. Detta jobb ligger hos skådespelaren, det är tyvärr Russell Crowe som drar ner historien lite, som dessutom är basserad på verkligeheten. Självklart kan också ett manus alltid bli bättre. Så en fem koppar kaffe blir det inte för denna film, men fyra är den helt klart värd.

Inga kommentarer: