Oj, det blev inte så intressant som jag trodde...den har fått höga betyg på IMDb och av en del filmrecensenter, så jag trodde mer på den än vad den gav mig. James McAvoy tar på sig rollen som Charles Xavier och Michael Fassbender som Erik Lehnsherr. Filmen tar oss tillbaka till scener vi redan sett bitar av i tidigare film under andra världskriget 1944 för att se huvudpersonerna som barn. Här får vi träffa Sebastian Shaw (Kevin Bacon) som på ett märkligt sätt försöker vinna över Erik på sin sida. Han misslyckas och Erik spenderar sedan resten av sitt liv, eller filmen, för att leta rätt på Shaw och få hämnas på honom.
Då hamnar vi i USA på 1960-talet, där Xavier redan är på väg att bli en professor inom mutation. Han tror dessutom att människorna är goda och kommer att acceptera mutanterna. Ganska naivt! Alla vet ju hur avundsjuka vi människor blir på varandra så fort någon kan något bättre än en själv. Hur skulle det se ut om vi hade mutanter som kan flyga, slåss och skjuta eld om inte vi kan det? Vi skulle ju känna oss underlägsna- och vi är ett djur som måste stå högst i näringskedjan.
Men ok, vi köper att Xavier är den naive och Erik den realistiske. Dessa två blir bästa vänner och med hjälp av CIA (egentligen håller CIA på med Kalla Kriget grejer) börjar de söka efter mutanter så de kan få tag i dem innan Shaw får det. Det blir hyffsat intressant att följa relationen mellan dessa två eftersom de senare blir ärkerivaler. Vi får även bekanta oss med Raven- eller Mystique och en del av de andra mutanterna som står mer i skymundan.
Spoiler alert!!! Läs inte om du vill bli överraskad!!! Sedan har man försökt göra det lite roligt med att slänga in Rebecca Romijn (Mystique i tidigare filmer) och Hugh Jackman (Wolverine) i två scener, men det blir mest fånigt. Oliver Platt finns med som en man i svart kostym- det är även så han blir krediterad. Lite synd kanske att inte använda en sådan skådis mer.
Sen är det manuset som jag tycker är lite rörigt, det blir ganska långtråkigt när mutanerna tränar och hoppen mellan olika delar på planeten är också si och så. Men visst det Kalla Kriget fungerar ok i filmen och arkivbilder från JFK-tal är också en styrka i berättandet. Kärleksdravlet blir dock en aning konstlat, men låt gå. Filmen är helt ok, jag hade bara hoppats på mer av specialeffekter, manus och brotherhood mellan professor X och Magneto.
Betyg: 3.a
X-Men: First Class (2011)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar