tisdag 29 september 2009

Gake no ue no Ponyo

Ny film, ja den kom 2008 men vi har blivit vana vid att dessa underbara Studio Ghibli produktioner når Europa och USA senare, även denna söta historia är skapad av Hayao Miyazaki- mannen bakom Prinsessan Mononoke (Mononoke-Hime) och Spirited Away (Sen to Chihiro no Kamikakushi).


I denna saga följer vi den lilla "guldfisken" Ponyo som fastnat i en glasburk men räddas av den lilla 5 åriga pojken Sosuke som bor vid havet med sin mamma Lisa. Pappan är sjöman och kommer sällan hem, men det finns ändå en tydlig relation mellan Sosuke, mamma Lisa och pappan som finns till sjöss.

Ponyo är ingen vanlig guldfisk, hennes pappa är havets trollkarl och mamman är havets gudinna. När Sosuke slår sönder glasburken som Ponyo fastnat i skär han sig, och ponyo får i sig Sosukes blod. Nu finns det människliga DNA:t i Ponyo. Ponyo blir kär i den männskliga pojken och tack vare att hon är en magisk varelse och har lite av Sosukes blod i sig kan hon med viljans kraft förvandla sig till en liten flicka. Men detta ställer till världsbalansen, och Ponyos pappa försöker förbrilt återställa balansen. Här börjar äventyret mellan Ponyo och Sosuke, en detaljrik och charmig historia, som är minst sagt fantasifull och inspirerad av H.C Andersens Den lilla Sjöjungfrun.

Även om det är en av världens främsta Animeskapare och en väldigt fin och intressant saga, så håller den inte samma spännande och intressanta värde som Miyazaki's tidigare filmer. Dock en klar 3:a och alla barn bör få ta del av denna sagolika historia.

lördag 19 september 2009

Flickan som Lekte med Elden

Andra filmen i Stieg Larssons millenniumserie. Här är det Lisbeth Salander (Noomi Rapace) som spelar huvudrollen. I boken finns det många sidospår som ger berättelsen kraft och tyngd, i filmen har man tagit bort det mesta och det bästa. Ni som tänker gå och se den bör inte läsa vidare för jag kommer att avslöja en hel del.

Bortplockade delar är: hela biten då Lisbeth befinner sig i Karibien och orkanen Mathilda drar förbi, dessutom har man plockat bort fakta om hennes tvilling, dessa delar var inte viktiga för filmen, så jag förstår att man väljer att fokusera på det som händer i Sverige, alltså historien om Bjurman och relationen Lisbeth har med honom, samt morden på Mia Bergman och Dag Svensson. Dessutom har vi Wu och Roberto med i historien...som kanske får lite fånig betydelse. Men denna del fann jag fånig i boken också, och jag kunde verkligen inte se hur detta skulle fungera i en film.
Detta är alltid problemet när en bok skall bli film. Jag gillade Män som Hatar Kvinnor, där tyckte jag att det som skalades bort från boken var rätt delar, men här tycker jag att en del val kan ifrågasättas, och att en del scener som har relevans för historien precenteras på ett platt och oengagerat sätt. Män som Hatar Kvinnor regisserades av dansken Niels Arden Oplev, Flickan som Lekte med Elden och även den tredje filmen Luftslottet som Sprängdes regisseras av Daniel Alfredsson. Jag tror detta är ett minus, vill man att en serie filmer skall synka så skall filmteamet inte brytas upp eller bytas ut. Jag har stor respect för Daniel Alfredsson, filmen Varg med Peter Stormare, som kom för några år sedan tyckte jag var genialisk- men jag ser att det kanske är bildspråket i hans filmer som är tyngden. Förutom att jag ifrågasätter valda delar så tycker jag att filmen är ok så länge inte skådespelarna öppnar munnen.

Skådespelarinsattsen är apkass! Noomi har utseendet, men hon är en väldigt dålig skådespelerska, i allafall om jag bygger min uppfattning av hennes talang på dessa två filmer, jag vet också att många tycker hon är hela behållningen, men det är bara tragiskt att höra. Hennes repliker känns stela och intetsägande- men detta är väldigt subjektivt. De flesta som ser filmen har läst boken och det betyder att alla har sin egen bild av karraktärerna.

Även Mikael Nyqvist som spelar Mickael Blomkvist tar ett steg bakåt i denna film. Inte förrän halvvägs in i filmen börjar hans karraktär komma fram, men scenerna är ojämna. Dessutom har han blivit en tjockis...
Lena Endré som spelar Erika Berger märker man knappt av, det är några repliker som jag känner hon får till. Behållningen kommer i scenen då Blomkvist åker ut på landet för att träffa säkerhetspolisen/SÄK Björk, där kommer en komisk ådra in, som är välbehövd när man suttit och nästan börjat gäspa.

Skurkarna som skall vara motorcykelknuttar a la gangster som säljer knark och har sköter trafficing mellan sverige och öststaterna är tyvärr inte alls lika tuffa som i boken. Och Zala/Zalachenko får jag ingen respect för. De är mer fumliga och töntiga och om Svenska skurkar är så i verkligheten så borde svensk polis kunna göra ett bättre jobb. Men töntigast av alla är nog komissarie "Bubbla", är våra komissarier inom polisväsendet som honom, då kommer inga brott att bli lösta.

Nej, dålig regi av Daniel Alfredsson...

Kass/platt skådespelarinsatts...

Tekniskt sett är inte filmen bra heller, redigeringen är bristfällig...men ingen katastrof och jag tror biopubliken kommer vara relativt nöjd.

Behållningen är viss foto och scener där skådespelarna inte säger något. Paolo Roberto gör inte bort sig, ljudmattan är helt ok.

Men vad spelar detta för roll? Biopubliken kommer att valfärda till denna film eftersom böckerna är så omtyckta. En biosuccé behöver inte vara en bra film, det räcker om filmen är tillräckligt omtalad innan den går upp på bioduken. Det är räddningen för Alfredsson.

Betyg: 2.a

fredag 4 september 2009

Hösten och Vinterns filmer

Dags att få en överblick av vad som skall komma till Sveriges biografer i höst och vinter...vet dock inte vilka som går upp i Falun eller Borlänge.











Ingen har nog missat Stieg Larsson böckerna som nu har blivit en filmtrilogi. I höst kommer uppföljaren till Män som Hatar Kvinnor, den 18 september har Flickan som Lekte med Elden premiär i Sverige. Men ni som längtar efter Luftslottet som Sprängdes, den sista filmen, kommer inte behöva vänta speciellt länge. Den har Premiär den 27 November i år.









Samma datum som Flickan som Lekte med Elden har premiär, den 18 september alltså, har även Coco: livet före Chanel, premiär. Den blir intressant för oss modeintresserade.













2 oktober kommer den danska thrillen Fräls oss ifrån Ondo, som jag tror kommer att bli väldigt intressant, och tragisk. (Bilden till höger.)


Höstens tecknade film blir Up-Disney & Pixar's nya produktion. Filmen handlar om den 78 årige Carl Fredricksen som drömmer om att få upptäcka, eller se, Syd Amerika. En dag fäster han tusentals ballonger på sitt hus, och äventyret kan börja.








30 oktober (Halloween) kommer en film som är basserad på den Brazilianske författaren Paulo Coelho's bok Veronica decide morrer, eller Veronika bestämmer sig för att dö. Jag har inte läst boken ännu, men jag har läst många av Coelhos andra böcker och vet hur bra dessa är. Blir väldigt intressant att se en film basserad på en av hans böcker. Nu är frågan, skall man läsa boken innan eller efter man ser filmen...






Så till Vinterns flopp, det kan jag nog satsa en slant på till och med. Den 25 december har Göta Kanal 3 premiär- här undrar jag bara varför? Varför gör man två till filmer till Göta Kanal, som redan var på väg att få en liten kultförklaring, men tydlingen skall det mjölkas...visst den får biobesökare...men många av oss är besvikna. Om man nu skall göra uppföljare måste man ha ett bra manus, man kan inte ta samma manus- sticka in massa tråkiga bifigurer som inte fyller någon funktion, och anställa skådisar som inte kan spela komedi...kanske bör åskådarna vänta tills den kommer på TV.


Sedan till årets sista tips, som jag är osäker på datum för premiär, jag har hört både den 25 december och den 8 januari...så här får vi hålla lite koll. En av mina absoluta favoritskådisar är Robert Downey Jr. och just nu kan man se honom i Ironman, där han spelar Stark/Ironman. Men i vinter får vi se honom som Sherlock Holmes- mästerdektevtiven från Bakerstreet-London! Regisserar är Guy Ritchie, en regissör jag inte har mycket respekt för, han har gjort Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) och Snatch (2000) vid den tidpunkten fanns det respekt för Ritchie, men sen har han gång på gång visat att det var mer en tillfällighet att dessa två filmer blev så bra som de blev. Men nu kanske, men hjälp av skådisen som inte verkar kunna misslyckas, Downey Jr., kanske vi kan njuta igen i biosalongen.



Men det tar inte helt slut här med nyheter. Alla mina vänner som gillar Sex & the City...ja, dags att dra fram alla dvdboxar och kolla igenom alla avsnitt och avsluta med långfilmen, för nästa år 2010 kommer ytterligare en film.

Andra filmer som kan vara intressanta i höst:

11 september
Looking for Eric
Ponyo

9 oktober
Fame
Julie & Julia
Soraya
16 oktober
Bröllopsfotografen
Young Victoria
Apan

6 november
En Julsaga

20 november
2012
Twilight: New Moon















tisdag 1 september 2009

District 9...betyg 4


ScienceFiction skall alltid ses på bio! Harde inte hört något om denna film innan jag gick och såg den. Har aldrig hört talas om Niell Blomkamp innan heller, men detta visar sig vara ngt av han filmdebut, nästan i vilket fall. Han har syslat med visuella effekter och lite annat inom filmvärlden. Han kommer från Syd Afrika, där denna film tar sin handling- närmare bestämt Johannesburg. Men Peter Jackson känne man igen från Sagan om Ringen, men denna gång producerar han filmen. Inte heller bland skådespelarna hittar jag något jag känner igen.

Wikus van der Merwe som är huvudpersonen spelades av den för mig helt okände Sharlto Copley. Han gör en intressant rolltolkning av journalisten/forskaren av dessa utomjordingar som han skall försöka, på ett fredligt sätt, få förflyttade från sin slum till ett flyktingläger. Men något går fel under operationen, och han blir utsatt för en farlig utomjordisk substans som får honom att börja förvandlas till en utomjording. Vad händer då- jo, tänker ni se filmen så kan ni sluta läsa här....

1990 kommer ett utomjordiskt modersskäpp och lägger sig stilla, svävande över Johannesburg, Syd Afrika. Till en början avvaktar människorna, men när inget händer så bryter dom sig in i skeppet. Där inne finns över en miljon utomjordiska flyktingar. De är inte fientliga om de inte blir hotade till det. De är ganska lik oss människor i sättet, utseendet är mer gräshoppa, men i filmen kallas de prawns- räkor...

2010 har människorna tröttnat på utomjordingarna som då skapat en slum på marken under moderskeppet. Det är här Wikus kommer in, han har med sig en kameraman som skall dokumentera det hela, och soldater som skall skydda honom. Men som sagt, något går snett, och en förvandling börjar ske som är väldigt snyggt sminkad, visuell effekt alltså. Människorna vill göra experiment på Wikus, inte hjälpa honom- nej hjälpen får han från utomjordingarna.

Filmen är ett domunentärt grepp, och specialeffekterna är smutsiga snarare än metaliska som är det vanliga i filmer som Star Trek, Ironman och Transformers. Den är verkligare på något sätt, och man målar upp människor och utomjordingar lika elaka eller snälla- svårt att välja en sida med andra ord. Dessutom är vi inte i USA, vilket är ett stort plus.

Mycket intressant och spännande, bitvis like äcklig på ett jordnära sätt.

Så se den!!!