lördag 28 april 2012

the Avengers

Actionfilmen vi väntat på, och jag har ju redan bloggat 2 ggr om detta Marvelfenomen så jag går rakt på sak!

Den var mycket bra! Vi i biosalongen fick skratta väldigt mycket och alla kändisar höll för trycket. Joss Whedon, mannen bakom "Buffy..." måste vara att Marvel Comics fan, för han regisserade denna film väl. Kanske var det någon scen mellan Thor och Loki (Tor och Loke) som blev lite för förklarande och teateraktiga, men alla fajter var kanon! Manuset i stort är även det bra, alla skämt känns säkra och skådespelarna levererar dom med bra tajming. Detta är en film som man kan se flera gånger, och det kanske kommer fler, glöm inte att sitta kvar efter eftertexten då detta har blivit lite av en grej att ha en liten Cliff-Hanger efter den.

Robert Downey Jr. som spelar Iron Man får bra med utrymme, men även Chris Evans (Captain America) får säga sitt. Scarlett Johansson (Black Widow) för visa sin slughet och Chris Hemsworth (Thor) får leka lite visare. Jag var osäker på Mark Ruffalo som Hulken, men han spelar en lågmäld och insiktsfull man som förvandlas till ett grönt, skönt monster med viss komik.

Stellan Skarsgård spelar Erik Selvig som vi såg i Thor (2011) och får ganska bra med utrymme. Sen figur som jag tyvärr inte känner speciellt mycket för är Hawkeye (Jeremy Renner). Jag tycker han känns lite som en utfyllnad. Samuel L. Jackson gör sällen fel och han har redan tidigare visat att han vet hur Nick Fury skall spelas. Kul att Agent Coulson fortsätter spela en viktig roll men att också en ny "side kick" till Fury presenteras i form av Agent Hill. Hon spelas av "How I Met Your Mother"-skådisen Cobie Smulders.

Nej, är det något som är lyckat förutom specialeffekterna så är det skådespelarna, de går riktigt bra ihop och jag är nöjd och glad efter denna biovistelse. Hoppas ni också kommer vara det. Men kom ihåg vad det är för genre, Americans Action- with the big A!

Betyg: 4.a
The Avengers (2012)

torsdag 26 april 2012

the Avengers....

Fredagen den 27 april smäller det...

Dom här bör du ha koll på!
Tony Stark/ Iron Man, vapentillverkare och numera hjälte...med stort ego!
Bruce Banner/Hulken, ett experiment gick fel och nu har killen svårt att kontrollera sin ilska...skön grön färg.
Steve Rogers/Captain America, ett experiment fick lovad effekt och en spädis blev den ultimata mannen...det ni!
Tor/Thor, en Gud från vår Nordiska mytologi som amerikanerna fick nys om...gilla honom eller irriteras över honom?!
Natasha Romanoff/Black Widow, Smart, Sexy, Cool...den ultimata hjältinnan som ofta ställer allt till rätta, men svår att få en uppfattning om.
Clint Barton/Hawkeye, en kille som vi i filmvärlden bara sett skymten av i Thor (2011). Han är föräldralös och var lite av en vandrare när han stötte på Iron Man. Bakgrund inom cirkusvärlden, grym på pilbåge.

Andra intressanta personer:
Pepper Potts, Tony Starks assistent, CEO och älskling
Nick Fury, Chef över S.H.I.E.L.D, en organisation som jobbar för Världsfred...eller kanske till och med Universell Fred.
Agent Phil Coulson, en skön kille med lite torr humor som dyker upp lite överallt i de olika enskilda filmerna, man kan säga att Coulson väver samman de olika historierna.
Loki, Tors broder...Odens andra son...ja, vad hände egentligen med honom i slutet av filmen Thor (2011)

Filmer som kan vara intressanta att ha sett eller att se:
Iron Man (2008)-5.a
the Incredible Hulk (2008)-3.a
Iron Man 2 (2010)- 3.a
Thor (2011)- 3.a
Captain America: the First Avenger (2011)- 3.a

måndag 23 april 2012

Marvel Super Heroes

Marvel var från början ett serietidningsförlag som grundades 1939 under namnet "Timely Comics" som slog igenom på allvar under 1960talet då deras koncept med superhjältar i såpamiljö kom. Man skapade ett "Marvel-Universum" där alla hjältar kunde komma i kontakt med varandra. De hade dessutom vanliga liv med "vanliga" problem vid sidan av deras hjälteliv. Några av de mest kända figurerna är Spindelmannen, Hulken, X-men och Fantastiska Fyran. Fantastiska Fyran är något av deras misslyckanden i filmväg. Ja, för det var ju det som hände sen.

Med specialeffekter inom filmindustrin och redan kända figurer var det en självklarhet att göra film av allt! Marvel blir nu även produktionsbolag (Marvel Enterprises, Marvel Entertainment, Marvel Studios). Spindelmannen och Hulk var några relativt lyckade filmer. Daredevil kan vi såga, och Transformers hade man höga förväntningar på, men där fick man sig en så hård snyting att man aldrig kommer återhämta sig! Hur kunde man göra så mot Transformers...kom igen, bilar som förvandlar sig till robotar...det går inte att misslyckas...men de gjorde dom! Transformers kom först som leksaker av Hasbro, och är därför inget Original till Marvel. Transformersfilmerna har dessutom producerats av flera olika bolag...så vi lämnar dom åt sitt öde.
Vi blickar framåt mot en figur som var ganska okänd i Sverige, Iron Man (2008). Man valde Robert Downey Jr. till huvudrollen Tony Stark- ett val som inte kunde varit bättre. Den komiska naturbegåvningen gav filmen så mycket att det inte gick att misslyckas. Dessutom fick man med stjärnor som Gwyneth Paltrow och Jeff Bridges. I uppföljaren ansluter Mickey Rourke, Samuel L. Jackson och Scarlett Johansson.
Efter den första Iron Manfilmen vet man att senare samma år kommer the Incredible Hulk att släppas och man passar på att göra ett slut (efter eftertexten) där Tony Stark kommer in i baren och säger några väl valda ord. Här har ett frö såtts. Tyvärr följer inte Edward Northon med från den filmen, utan ersätts av Mark Ruffalo.














I april 2011 släpps Thor med Chris Hemsworth i huvudrollen, detta är en presentation av denna hjälte och ytterligare trådar släpps för att senare leda fram till årets film. Drygt ett halvår senare samma år, 2011, kommer Captain America: the First Avenger. Chris Evans i huvudrollen och en film som överraskade.
I dessa filmer finns givetvis andra figurer som följer med in i filmen som har premiär till helgen, the Avenger 2012. Det kan bli ruggigt farligt nu, förväntningarna har aldrig...förutom när Star Wars ep. I, II och III skulle släppas, varit så höga!!!

Nästa blogginlägg kommer kolla in the Avengers 2012

söndag 22 april 2012

21 Jump Street

1980talets serie, som gav Johnny Depp en push, får nytt liv. Denna gång får den lovande Jonah Hill (Superbad 2007, Moneyball 2011) och B skådisen Channing Tatum rollerna som skall få filmen intressant. Det handlar, som bekant, om två poliser som går "under cover" som två studenter för att stoppa droglagning i en skola.
Jenko (Tatum) var den populära killen i skolan och Schmidt (Hill) var "nörden". Efter skolan vill båda gå vidare till polisyrket, och inser där att de borde bli bästa vänner eftersom de kan varandras svagheter. Efter utbildningen blir de snabbt omplacerade, efter en tabbe, till ett "under cover" jobb i en skola. Ett fall då en pojke dött av en överdos gör att polisen uppmärksammar en ny drog. Jobbet är att hitta langaren/langarna och de som gör drogen. Jenko ser fram emot uppdraget, medan Schmidt blir nervös.

Detta udda par är ganska uttjatat nu, och de komiska skämten ät väldigt ojämna. Idén är att personerna byter plats inom det populära...ja, det fungerar så där. Jag skrattar några gånger, men Jonah Hill, som varit genialisk i tidigare filmer, känns ointressant. Jag vet inte om han inte får utrymme, eller om hans kollega är så tråkig så han också blir tråkig. Kanske fokuseras det för mycket på humor istället för spänning. Trotts förstärkning i slutet så blir det inte mycket av filmen, tyvärr.

Alla som var fan till TVserien bör spara på förväntningarna. Kanske skrattar en del, främst killar skulle jag tippa, åt detta...men den kommer fungera bättre på TV.

Betyg: 2
21 Jump Street (2012)

måndag 16 april 2012

Laxfiske i Jemen

Lasse Hallström gör film av Paul Torday's bok med samma namn. Boken är en satir över människor och dess makt...och lite fiske.
Dr. Alfred Jones (Ewan McGregor) för ett helknasigt uppdrag, att plantera lax i Jemen. Dr. Jones är en fiskeexpert vid "National Centre for Fisheries Excellence" i London. Men den stenrike Schejken Muhammed vill ha sin lax! Han vänder sig till England. I England ser man en form av chans att förbättra sin popularitet i mellanöstern, den har gått ner en gnutta under Irakhändelserna. Det är Patricia Maxwell (Kristin Scott Thomas) som håller i trådarna och Harriet (Emily Blunt) försöker hjälpa till utan att bli tokförälskad i Dr. Jones. Något som misslyckas, men det är ingen överraskning.

Vi vet alla att Lasse Hallström och romantik går hand i hand. Vi vet också att brittiska skådespelare är experter på romantiska komedier. Detta kan inte bli fel, det spelar ingen roll om man är helt ointresserad av sportfiske, man tittar på filmen i vilket fall.

Schejk Muhammed spelas av den Egyptiske skådespelaren Amr Waked, en kille ni kanske känner igen från Contagion (2011) och Syriana (2005). Han och McGregor spelar väl tillsammans. Ja, jag hittar inte mycket fel. Detta är en "feel good" film för alla som gillar Engelska romantiska komedier.

Detta är Battleship's motsats!

Betyg: 3.a
Laxfiske i Jemen (2012)

söndag 15 april 2012

Battleship

Ojojoj...alla som går och ser filmen för Alexander Skarsgårds skull- DON'T BOTHER!!!

Det här är en Universal Studios film med specialeffekter som huvudrollen. Detta märks onödigt väl. USA, och några andra länder som får stå lite i skuggan, har skickat ut signaler i rymden för att försöka få kontakt med en värld utanför den egna. Kanske var detta inte så genomtänkt, för vad händer om vi får svar?! Utomjordingarna kommer...igen.
Utanför Hawaiis ögrupp håller USA's Navy en övning med sin egna och Japans flotta...jag vet inte riktigt varför japanerna är där...men det finns kanske en tydlig förklaring som jag missade. Hade man önskat en bra film så hade man fokuserat på den vetenskapliga delen om hur signalutbytet hade tagits fram och utförts. Kanske låtit Hamish Linklater (B-skådis från TV-serievärlden) som spelar Cal fått ett större utrymme. Men man har valt något helt annat, en kärlekshistoria, en fader-dotter relation och en relation mellan bröder...ja, och en veteran som förlorat sina ben...och en attitydsrelation mellan en amerikan och en japan...shit, va de strular till det för sig, finns det ingen J*VEL i Hollywood som har en handbroms att låna ut?!!!

Ni har säkert redan koll på att Alexander Skarsgård, Liam Neeson och Rihanna är med i filmen. Ingen får speciellt mycket plats, men det är Rihanna som jag mins. Helt klart godkänd prestation. Huvudrollen, om jag nu kan kalla det för det, har Taylor Kitsch, han är även aktuell i John Carter, en film jag inte sett och inte kan uttala mig om. Men jag kan uttala mig om hans prestation här...KASS!!!
Annars är det specialeffekterna som är saken i filmen och de är helt ok. Men filmen är såååå seg och ibland kommer det in humorscener- i början är det en ganska rolig scen, men den tillför inte filmen ett skit. Till sist tänkte jag även kasta lite skit på klippningen som är så viktig i filmvärlden. I alla filmer handlar det om tajming i både händelser, rörelser och dialog. Skådespelarna bär ett stort ansvar här, men ett lika stort ansvar ligger hos regissören och klipparen/klipparna som jobbar i efterproduktionen (post production). Här får de bakläxa, för dialogerna låter askonstiga ibland och det är inte nödvändigtvis orden som är fel.

Ja, det finns mycket att säga om denna film, och jag är irriterad under sittningen. Jag vet inte om det är en propagandafilm för "the American Navy", för jag tycker de målar upp sig själva som inkompetenta och dåliga på att lyssna, läsa av beteenden och tänka logiskt. Alla deras beslut de tar är ju åt helvete och alla i publiken skulle tagit bättre beslut...men visst, efter 1h45min händer det något i filmen! De tar in "the Battleship" och en hel drös med veteraner som vet hur skeppet sköts, dessutom gör man det till AC/DC's Tunderstruck. Hela biopubliken ger ifrån sig ett tjut av förtjusning...men det var det! Ganska besviken lämnar jag biosalongen och känner att Independence Day (1996) fortfarande håller. (Det kan komma en uppföljare till den filmen...)

Betyg: 1
Battleship (2012)

måndag 9 april 2012

Dr. Seuss' the Lorax

Lite musik, lite färgglatt, men inte mycket mer att bjuda på. Filmen är baserad på boken med samma namn och marknadsföringen har lagt mycket fokus på att de är samma skapare som till Dumma Mej (2010), som var en riktigt bra barnfilm.

12årige Ted bor i en oäkta och plastig stad och är förtjust i flickan Audrey. Audrey gillar träd, riktiga träd. Men hon har aldrig sett en riktigt. Ted vill imponera på henne och börjar sökandet efter ett riktigt träd. För att komma vidare i trädsökandet måste han höra historien om Loraxen, en bitter men charmigt djur som vill skydda sin värld. Ja, lite märkligt kanske för att vara en barnsaga, men det är klart det finns moral i sagan. Man skall vara rädd om luften vi andas, och naturen...

Skurken är girig och självisk...ja, precis som alla andra skurkar vi ser i barnfilmen.

Tyvärr tycker jag inte man når upp till Dumma Mej- standarden. Filmen är inte så pricksäker, lite seg och musiknumren ganska tråkiga. Skurken är ointressant och tyvärr är Ted också ganska ointressant. Loraxen är inte med så mycket som jag önskat. Nej, detta blev inte så bra som det kunde ha blivit. Men den har en del ljuspunkter som får mig att le ibland.

Betyg: 2.a
Dr. Seuss' the Lorax (2012)

fredag 6 april 2012

the Hunger Games

Jag tillhör inte de som läst böckerna av Suzanne Collins, men jag kan säga att det behövdes inte.

I en framtid har TV och produktionsbolag tagit steget till att skapa en TVshow som är en mix av Battle Royale (2000), "Expedition Robinson" och någon form av Oscars Gala eller Olympiskt Spel. Landet vi befinner oss i är uppdelat i distrikt, från varje distrikt lottas två representanter, en man och en kvinna, till detta spel, the Hunger Games. Spelet går ut på att överleva, men i slutet är det bara en som får överleva. Alltså vill man INTE vara en representant.

När Katniss Everdeens (Jennifer Lawrence, Winter's Bone 2010) lillasyster blir dragen bland tjejerna i lottningen så finns det ingen annan utväg för Katniss än att anmäla sig frivillig. Här börjar historien om en otrolig överlevare som har ett märkligt mål, att överleva ett sjukt och märkligt spel som finns för att roa tittare. Med henne följer Peeta Mellark (Josh Hutcherson), en kille som hon inte gillar till en början.
Som coacher vid hennes sida ser vi Haymitch Abernathy (Woody Harrelson) och Cinna (Lenny Kravitz). Som programledaren Caesar ser vi Stanley Tucci och som President Snow ser vi ingen mindre än den gamle Donald Sutherland, så det är en bra ensemble de har fått ihop. Filmen vänder sig till ungdomar och tonåringar och har jämförts med Twilight Sagan i det avseende att den ska bli populär. Jag kan säga att detta är mycket bättre än Twilight Sagan. Dessutom har det varit diskussion om åldersgränsen (den är från 11år). Det är en märklig historia om ett märkligt och hemskt spel, men jag tror målgruppen förstår att detta är SciFi.

Betyg. 4.a
the Hunger Games (2012)