söndag 28 februari 2010

Inside Man

Spike Lee, som både är skådespelare, producent och regissör har gjort denna dramathiller, just nu hållar han även på med en uppföljare till denna film där både Clive Owen och Denzel Washington har skrivit på kontrakt. Självfallet har dessa filmstjärnor huvudrollen i denna film också.

Det är en klassisk katt och råtta lek, mellan en skicklig bankrånare (Dalton Russell som spelas av Clive Owen) och en polisdetektiv (Keith Frazier som spelas av Denzel Washinton). Det är ordvitsar som flyger mellan huvudkaraktärerna som gör det hela roligt och intressant. Skådespelet lyfter filmen. Den är kanske inte så märkvärdig, men underhållande och välgjord. I övriga roller ser vi Jodie Foster som Madeleine White, Chistopher Plummer som Arthur Case, Willem Dafoe som Kapten John Darius. Absolut värd att se!!!

Inside Man (2006) ikväll på TV 3 kl. 21.00

lördag 27 februari 2010

10 Things I Hate About You

Dags för lite ungdomsfilm, men manuset bygger på Shakespeare's "the Taming of the Shrew" (så tuktas en argbigga), den är ifrån 1999 och det är Julia Stiles och Heath Ledger som trollbinder oss...ja, kanske inte riktigt, men den är väldigt charmig och lättsam. Duka fram chips och lite vin, bjus över tjejerna och fnissa lite. Heath är galet snygg i denna film.

10 Things I Hate About You (1999) ikväll på kanal 5 kl. 18.00 (så ni inte missar melodifestivalen)

fredag 26 februari 2010

Frost/Nixon

Drama från 2008 som blev mycket uppmärksammat i USA. Prisbelönad och fem oscarsnomineringar fick den, den vann dock ingen Oscar. Ron Howard, en av USA's mest framstående regissörer står bakom denna historieskildring. Det handlar om Richard Nixon som försöker gå hem som legend, eller i allafall inte gå till historien som en dålig president. Mot honom står TV/journalisten Frost som är ung och vill slå igenom inom mediabranchen och skapa sig ett namn.

Frank Langella, en skådespelare som man ser lite var stans men aldrig spelar större roller, är mycket övertygande som Richard Nixon. Michael Sheen, som är med i Underworld- filmerna och Twilightuppföljaren New Moon är också mycket bra som David Frost. Kavin Bacon och Oliver Platt är också med i viktiga roller.

Frost/Nixon (2008) ikväll Canal+Hits kl. 22.00

torsdag 25 februari 2010

Reservoir Dogs

Döptes i Sverige till De Hänsynslösa, en av Quentin Tarantinos mästerverk! Här har han samlat Tim Roth (Mr. Orange), Michael Madsen (Mr. Blonde), Harvey Keitel (Mr. White), Chris Penn (Nice Guy Eddie Cabot), Steve Buscemi (Mr. Pink), Edward Bunker (Mr. Blue) och Quentin själv (Mr. Brown)

Nice Guy Eddie Cabot har samlat detta gäng, som inte känner varandra innan och därför har de coola täcknamnen, för att utföra ett till synes enkelt juvelrån. Men något går helt fel, och nu börjar man misstänka varandra för att vara polis...

Filmen är snyggt gjord, underbar träffsäker musik, och asskön dialog mellan "gangsters wannabes"

Se Reservoir Dogs (1992) ikväll på TV4 Film kl. 22.30

onsdag 24 februari 2010

the Great Dictator

Dags för en svart/vit Nazisatir av stumfilmernas "Kung" Charlie Chaplin. Men denna film är inte stum, utan här använder man tyska ord på konstiga och komiska sätt. De riktiga namnen på personer och platser har bytts ut. Idag kan de påhittade namnen tyckas vara väl fåniga, men filmen är alltså gjord 1940, och det var ju när Hitler härjade vilt i Europa, så det hade varit dumt att använda realnamn.

Här är det den galne diktatorn Adenoid Hynkel (Charlie Chaplin) som regerar i landet Tomania som nu vill regera världen. Samtidigt finns det en judisk barber, som i filmen heter the barber (Charlie Chaplin) som ser exakt lika dan ut som Hynkel. Givetvis tas the barber tillfånga, men hans bäste vän Schultz jobbar är Hynkel och bestämmer sig för att rädda sin judiska vän. Hynkel skall samtidigt ta sig in i Osterlitch. Schultz och the barber tror att de blir tillfångatagna igen, men trupperna misstar the barber för Hynkel och hjälper dem två. Nu har the barber chansen att tala till folket av Osterlich och Tomania.

Den är riktigt komisk, tycker jag.

the Great Dictator (1940) matiné på TV1000 Classic kl. 16.00

tisdag 23 februari 2010

Gladiator

År 2000 kom Ridley Scott med en av de bästa historiefilmerna som gjorts, Gladiator, där Russell Crowe spelar rommaren Maximus och Joaquin Phoenix spelar prins Commodus. Den danska skådespelerskan Connie Nielsen är också med som Lucilla, Commodus vackra syster och som Marcus Aurelius, pappan och kungen, ser vi den stenhårde, och nu avlidne, irländaren Richard Harris- alla vi som gillar Harry Potter vet ju att efter Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002) kom det en ny Professon Dumbledore, det var just pga Richard Harris dog, RIP. (nog om det)

Maximus är en romersk general som är älskad av många, till och med av Marcus Aurelius som ser honom som sin egen son, och på Marcus Aurelius dödsbädd står det klart att Maximus kommer att ta över efter honom, då de ligger ute i krig. Commodus ser Maximus som ett stort hot mot sina egna framgångar. Commodus låter döda Maximus familj, och Maximus själv tillfångatas och förs bort. Här sker en förvandling driven av hämndlyssnad, Maximus blir en gladiator som så småningom återvänder till Commodus för att få sin hämnd.

Denna film jobbade mycket med specialeffekter och fick mycket uppmärksamhet för det. Men skådespelet är också i överkant, och musiken bygger upp en bra stämmning och efter denna film har ingen i samma genre varit i närheten.

Gladiator (2002) ikväll på TV4Film kl. 22.35

måndag 22 februari 2010

Shutter Island

Martin Scorsese och Leonardo DiCaprio verkar ha funnit varandra, de har gjort kanonfilmerna Gangs of New York (2002), Aviator (2004), the Departed (2006) och nu kommer Shutter Island.

Filmen är basserad på Dennis Lehanes bok, jag har inte läst boken, men filmen är riktigt bra- så boken skall jag nog ta tag i under sommaren.

Det är 1954 och ute på Shutter Island, en ö där en psykanstalten Ashecliffe ligger, förvinner en överintelligent massmördeska vid namn Rachel. Sherifferna Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) och Chuck Aule (Mark Ruffaldo) kallas ut till ön. Det driver in en orkan sammtidigt och sherifferna blir fast ute på ön med farliga psykpatienter, konstiga vårdare och läkare.

Det finns mycket mer som pågår i filmen också, Teddy Daniels är en väldigt komplex person som har ett hemskt förlutet som soldat i det andra världskriget, där han gjorde en del hemska saker. Han har även förlorat sin fru...men hur är en smula oklart till en början. Alla frågor får sina svar till slut. En del svar är mer förnurliga än andra.

Filmen är mycket underhållande, men då jag satt bredvid några killar i 16års åldern som skrattade vid väldigt konstiga tillfällen så tror jag antigen att de inte förstod något av filmen, eller kände igen sig i det psykiskt störda...filmen är nog inte gjord för den målgruppen...

Fotot i filmen är absolut kanon, ljudet likaså, får lite Alfred Hitchcock känslor ibland, det blir riktigt spännande mellan varven, men vad är mer läskigt än två "hjältar" på en spykanstallt där massa psykmördare sitter (anstallten ser dessutom ut som en gammal medeltida borg) och en orkanstorm som härjar utanför och har slagit ut all elektrisitet på ön...?

Skådespelet är bra också, Max von Sydow finns med som läkare, Ben Kinsley likaså och alla andra är också bra. Det som gör denna film till en 4a och inte en 5a är att den är lite ojämn och jag köper inte allt i det. Det finns vissa bitar som kunde ha bearbetats mer, speciellt vissa klipp (sammanfogningen mellan bilder menar jag då). Men absolut en måste ses film.

Klar 4.a till Shutter Island (2010)

söndag 21 februari 2010

Singin' in the Rain

Underbara kulisser, gamla klassiska filmstjärnor och riktiga akrobatnummer. En av de riktigt goa musikalerna från förr som man måste se. 1952 regisserade Stanley Donen och Gene Kelly, Gene Kelly har även huvudrollen som Don Lockwood.

Det handlar om filmindustrins övergång från stummfilm till ljudfilm. En tid som inte var så enkel för skådespelarna, alla hade inte bra röster.

Singin' in the Rain (1952) TCM kl. 19.20

lördag 20 februari 2010

In the Name of the Father

Daniel Day Lewis i en mycket bra roll som Garry Conlon, en tjuv från Belfast, i detta Irländska drama. Gary befinner sig i London, där en pub precis exploderar och flera människor dör. Gary och hand tre vänner- kända som Guildford four- tros vara med i IRA, och då den brittiska polisen redan bestämt sig för att det är Gary och hans vänner som är skylldiga tvingas dem erkänna till brottet som de inte begått.

Efter denna insidenten så dras Gary's pappa, Giuseppe Conlon (Pete Postlethwaite) in i skiten och till slut sitter dem i fängelset. Nu börrjar kampen om att rentvå deras namn (faderns namn). Till sin hjälp får de advokaten Gareth Pierce (Emma Tomphson).

Filmen är verklighetsbaserad.

In the Name of the Father (1993) Tv4 Film kl. 21.00

fredag 19 februari 2010

Snakes on a Plane

En film man skall se för den är kass, men så kass så den blir komisk. Jag tror filmregissörerna David R. Ellis och Lex Halaby tänkte släng in ett flygplan och ormar, och sedan Samuel L. Jackson så har du automatiskt en hit.
Storyn är enkel, ett vittne skall flygas från Honolulu till L.A. Bovarna har planterat massor av giftiga ormar på planet. Men med på planet finns också FBI-agenten Neville Flynn (Samuel L. Jackson) som kan klara upp det mesta.
Snakes on a Plane (2006) ikväll på kanal 5 kl. 21:30


torsdag 18 februari 2010

Che: Argentinaren & Che: Gerillaledaren

Che*2 ikväll, där Benicio del Toro spelar självaste Ernesto Che Guevara som 1956 vill och påbörjar störtningen av Kubas allt för USA-vänlige diktator Fulgencio Batista. Med sig har han Fidel Castro och ett gäng landsförvisade kubaner. Che och Fidel kommer in i Kuba från Mexico och bara på ett par år lyckas dem vinna förtroende bland folket och bilda en armé som skapar stora förändringar i Kuba och Syd Amerika.

I andra filmen börjar vi 1965 med att Che hoppar av sin post inom regeringen för att i hemlighet driva igenom en revolution i Bolivia. Men Che's storhetsdagar verkar vara över nu.

Första filmen visar på Che's storhet, och den andra filmen om hans fall.

Steven Soderbergh, som precis kom med the Informant (2009), har regisserat och det är ok...det skulle kunna vara bättre, men jag tycker man bör se filmerna då de är bra och handlar om en person som har en betydande roll i historien.

Che: Argentinaren (2008) TV1000 kl. 20:00
Che: Gerillaledaren (2008) TV1000kl 22:15

onsdag 17 februari 2010

Låt Den Rätte Komma In

Svensk Vampyrskräck från 2008 med Kåre Hedenbrandt, Lina Leandersson och Per Ragnar. Regi av Tomas Alfredsson (till vänster), som inte skall blandas ihop med Daniel Alfredsson (till höger). Det hör inte till vanligheten att sverige producerar en film i denna genre, dessutom är det en bra film. Snyggt filmad, bra skådespel och ett intressant manus som håller. Låt den rätte komma in fick mycket uppmärksamhet och utmärkelser.

Det handlar om Oskar (Kåre Hedenbrandt) som är 12 år och bor i Stockholmsförorten Blackeberg. Oskar är en utstött och ensam kille som hittar vänskap i flickan Eli (Lina Leandersson) som flyttar till samma område med Håkan (Per Ragnar). Både Håkan och Eli är märkliga, Eli kan bara vara ute på natten. Samtidigt som Eli flyttar till Blackeberg sker en rad mord i Vällingby.


Vampyrskräck i en annorlunda tappning, filmen handlar också om hämnd och vänskap.

Låt den rätte komma in (2008) ikväll på Canal+First 23:00

tisdag 16 februari 2010

Farsan

Joseph Fares kommer med en ny komedi, efter Jalla, Jalla (2000), Kopps (2002), Zozo (2005) och Leo (2007) så är det dags igen. Farsan Aziz, spelas av Jan Fares som är Josephs far (Jan Fares var även med i Jalla, Jalla). Aziz son Sami tycker att det är dags för farsan att hitta en tjej, Aziz tycker det är dags för Sami och Amanda att ge honom ett barnbarn. Men Sami och Amanda har svårt att få till det, och Sami kan inte stå rakryggad och berätta sanningen för Aziz...ja, det blir inte så bra- mer bedrövligt och pinsamt än komiskt.

Cykelhandlare, och Aziz chef, Jörgen (Torkel Pettersson) är en mesig person som är rädd för at bli lämnad ensam, ganska rolig men helt skruvad karaktär, som Aziz skall göra till man. Denna del i historien fungerar relativt bra tycker jag, och är behållningen av filmen. Det finns komiska inslag, men det som visats på förhandsvisningen, preview, är det som är roligt i filmen. De bitar som skall vara allvarliga blir inte bra, historien håller inte fullt ut. Det är många bitar om ensamhet och kärlek, men de vävs inte ihop på ett bra sätt.

Platt fall för Joseph Fares, igen. Jag tyckte inte Leo var en bra film heller, men det var mer ett experiment som film, och var intressant på det sättet. Denna film når absolut inte upp till Jalla, Jalla och Kopps- men den hade potensial, och jag ville verkligen gilla filmen när jag satt mig i biofotöljen...men icke...Dessutom har de skrivit ut "en ny skön rulle av Joseph Fares" på affishen...det kan väl inte dem avgöra själva...?

2.a till Farsan (2009)

måndag 15 februari 2010

Zodiac

Spännande polis/journalistdrama i San Fransisco under 1970-talet. Regi av David Fincher, som även gjort Se7en (1995), the Game (1997), Fight Club (1999) och the Curious Case of Benjamin Button (2008). Huvudroller spelas av Robert Downey Jr, Jake Gyllenhaal och Mark Ruffaldo. Filmen är superfint gjord i 1970-tals miljö och fotot och ljud är bra.

Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal som kommer i Prince of Persia: the Sands of Time (2010) snart...) är en serietecknare åt en tidning i San Fransisco, Paul Avery (Robert Downey Jr) jobbar som journalite på samma tidning och de blir vänner när deras intresse för Zodiacmördaren för dem samman. En mördare som skickar kryptiska medelanden till tidningen. David Toschi (Mark Ruffaldo) är polisdetektiven som jobbar med fallet. Dessa män har olika relationer till fallet, och olika relationer till varandra, det blir en spännande och intressant film som går djupare än vad vanliga polisthriller/draman brukar gå. Historien är basserad/inspirerad av en verklig historia.

Absolut en av de bästa i sin genre genom tiderna. Speciellt tack vare Robert Downey Jr.

Se Zodiac (2007) ikväll kl. 20:00 på TV1000 Action

söndag 14 februari 2010

Les Quatre Cents Coups

Dags för lite fransk filmhistoria i Francois Truffaut stil från 1959. Filmen är svart/vit och var väldigt ny i sin stil, med hur man använder redigeringen och "freezeframe" i slutsenen, dessutom har filmen ett väldigt speciellt slut.

Gillar ni gamla, men nya för sin tid, filmer så skall ni se denna film. Annars kan man se den för historiens skull. Det handlar om den unge pojken Antoine Doinel som inte får någon uppmärksamhet från sina föräldrar, han skolkar, går på bio istället och det mesta han gör blir fel. Han känner att livet är ganska hopplöst.

Les Quatre Cents Coups (the 400 blows) (1959) ikväll kl 22.00 på TV1000 Classic

lördag 13 februari 2010

Elizabeth

Dags för en historielektion på film, och en bra sådan i Engelsk/Fransk stil. Det är 1553 och Kung Henry VIII dör. Hans son regerar ett kort tag, sedan tar dotterna Mary över, men till slut hamnar kronan på Drottning Elizabeth I av England, som skall i mycket ung ålder skolas till att bli monark. Av henne förväntas saker som tillexempel att föda en son, dessutom har den Katolska tron en stor betydelse under denna tid.

Elizabeth spelas av Cate Blanchett och hon gör en mycket god rolltolkning. Filmen är mycket snyggt gjord och om man fick lära sig historia i skolan genom sådana här filmer skulle alla kunna sin historia. Elizabeth är kär i den opassande Robert Dudley (Joseph Fiennes), en kärlek som är dömd att misslyckas...I övriga nyckelroller ser vi Geoffrey Rush och Richard Attenborough.

Elizabeth (1998) ikväll på TV 4 00:00 (efter damernas skidskytte)

fredag 12 februari 2010

Anchorman: the Legend of Ron Burgundy

Komedier är svårt att få till, men Anchorman (2004) med Will Ferrell i huvudrollen är en riktig fullträff. I USA är det dessutom tacksamt att göra en komedi som driver med TV-mediet eftersom det är så stort.

Det är 1970-tal och Ron Burgundy (Will Ferrell) är nyhetsankare på San Diegos största TV-kanal, och han är väldigt framgångsrik. Detta är en mansdominerad värld och när Veronica Corningstone (Christina Applegate) blir anställd, till en början bara som ögongodis, men sedan bestämmer sig för att bli just nyhetsankare så tycker Ron att det har gått för långt.

I övriga roller ser vi Steve Carell och Paul Rudd också kända inom den amerikanska komedivärlden.

Se Anchorman (2004) ikväll på kanal 5 kl. 21:30

torsdag 11 februari 2010

Control

En film som, 2007, smet förbi mig, men som min lillebror senare tippsade om, och som jag nu tänker tippsa er om. Filmen handlar om sångaren, Ian Curtis, i bandet Joy Division som vid 23 års ålder tog sitt liv. Han var en energisk person som hade problem, som så många andra sångare, i både sitt profesionella och privata liv.

Filmen är gjord av den Holländske musikvideoregissören Anton Corbijn. Han har valt att berätta historien i svart/vit vilket passar väldigt bra. Som Ian Curtis ser vi den relativt okände Sam Riley som gör ett jättebra jobb. Filmen är 121 min lång och basseras på boken "Touching from a Distance" som är skriven av hans fru Deborah Curtis. I filmen spelas Debbie av Samantha Morton. (Jag kan tillägga att det är en hel del musik med i filmen.)


Control (2007) visas ikväll på SVT 2 kl. 22.45

onsdag 10 februari 2010

Gone With the Wind

Regissör Victor Flemming (1889-1949) har gjort en mängd filmer som på senare dagar blivit gjorda igen, så kallade "remakes". Men Gone With the Wind som kom 1939 har ännu inte fått en remake. Detta är en klassiker som basserats på Margaret Mitchells novel och som vann 8 Oscars.

Filmen handlar om den vackra och bortskämda Scarlett O'Hara (Vivien Leigh), som är kär i Ashley (Leslie Howard), en man som hon inte kan få då han skall gifta sig med Melanie (Olivia de Havilland). Scarlett vill inte ge sig i jakten på Ashley. Rhett Butler (Clark Gable) är en mansgris som slingrar sig ur alla ansvar en vanlig människa bör ta, och är lika envis på sin sak som Scarlett. Självklart fattar han tycke för den vackra Scarlett. Denna kärlekshistoria äger rum under det Amerikanska inbördeskriget i Atlanta.

Se den ikväll på TCM kl. 17:25-21:00 den är 212 min lång!!!

tisdag 9 februari 2010

Det Sjunde Inseglet

Ja, om man inte har sett Ingmar Bergmans superklassiker så är det verkligen på tiden. Filmen gjordes 1957 och är svart/vit. Jag tror inte jag behöver säga mer än att riddar Antonius Block spelar schack med döden så vet alla vilken film det är och har säkerligen sett filmsekvenser ur den. När den gjordes sågs den som ett otäckt drama med fantasyinslag, idag får man ta den som en svart komedi med ett kulturvärde. Filmen fick många priser, dock ingen Oscar och inte Guld Palmen.

Filmen handlar om riddar Antonius (Max von Sydow) och hans tjänare Jöns (Gunnar Björnstrand) som återvänder efter korståget. Antonius har många funderingar kring livet och döden. I Sverige härjar pesten och Döden kommer för att ta med sig Antonius till...ja var det nu är man hamnar efter döden... Men Anotnius har andra planer och föreslår ett parti schack för hans liv. Det händer givetvis massor av saker kring själva schackspelandet och det är resan som är filmen.


Denna "måste ses" film går ikväll kl. 20:00 på SF Kanalen


måndag 8 februari 2010

The Princess and the Frog

Disneydags på bio, och äntligen en "old fashion" handtecknad film. Ironiskt nog står Pixargänget bakom den, men i Disney's namn- alltså är det inte en Pixarproduktion. Det handlar om Tiana (Aniine Kamusewu), som är svart (första svarta som får huvudrollen i en tecknad Disneyfilm) och lever i New Orleans. Hon har en dröm om att få öppna en egen restaurang, men hon är fattig och behöver jobba hårt för att kunna nå sin dröm. Som bästa vän har hon den rike Charlotte (Anna Engh) som vill gifta sig med en prins. En kväll håller Charlotte maskerad och lånar ut en klänning till Tiana. En Prins, Prins Naveen (Pablo Cepeda), som blivit förvanlad av den ondske Vodoomannen (Shadowman) Dr. Facilier (Fred Johansson) misstar Tiana för prinsessa och ber henne kyssa honom. Tiana och Charlotte har i sin barndom vuxit upp med sagan om en groda som egentligen var en prins och att bara en kyss kunde bryta förtrollningen. Tiana kysse grodan, men det blir inte som i sagan...

Det blir en rolig resa med två grodor som får som sidekicks (det är ju alltid sidekicks med i Disneyklassiker) i form av en eldfluga och en trumpetspelande krokodil. Och trumpeten är viktig i sammanhanget, för filmen har fångat hur viktigt det är med Jazzy music i New Orleans. Man känner hur skaparna har Aladdin (1992) i ryggsäcken för ibland känner jag igen humorn från den filmen och Dr. Facilier har lite av Jafar isig, detta gör absolut ingenting. Jag tycker Prinsessan och Grodan håller samma klass som de lite äldre klassikerna, vackert tecknad, lite Lilo & Stitch (2002) stil, skön musik med bra scener och de svenska rösterna känns bra och det är många roliga figurer med. Helt klart en 4.a, en film alla barn skall se med en vuxen, skurken är inte snäll!!!

söndag 7 februari 2010

The Other Boleyn Girl

Dags för lite kostymdrama i Engelsk touch. Systrarna Boleyn tävlar om Henry VIII's uppmärksamhet i en viktig tid av vår europeiska historia. Filmen är snyggt gjord men bra kläder/kostym, typisk tjejfilm skulle jag säga. Den handlar om hur man kan drivas till svek till sin närmaste släckting i jakten på rikedom...eller finns det en gnutta kärlek där på riktigt? Ganska underhållande, och kul att se ett påkostat kostymdrama med de kändisar som är med.

Som systrarna ser vi Natalie Portman (min favorit) och Scarlett Johansson. Eric Bana (ni vet Ang Lee's Hulk från 2003) spelar Henry Tudor.


Matiné på TV1000 kl. 14.00

lördag 6 februari 2010

Coffee and Cigarettes

En i mina ögon underskattad komedi som kom 2003. Filmen är uppbyggd på små delar som alla binds samman av kaffe och cigaretter. Mycket lättsam och underhållande. Det roliga är också alla skådespelare som får vara med tackvare många små historier. Bland andra ser vi Roberto Benigni, Steve Buscemi, Iggy Pop, Cate Blanchett och Alfred Molina. Så alla som inte vill se på längdskidor eller den kassa filmen som visas på TV4, för er finns Coffee and Cigarettes.

Ikväll kl. 21:45 på SVT 2

fredag 5 februari 2010

Prestige

En lite överskattad, men bra film från 2006 av Christopher Nolan, som även regisserat de ny Batmanfilmerna. Och precis som i Batmanfilmerna så använder sig Nolan av Christian Bale när han vill gestalta huvudpersonen. Dessutom ser vi High Jackman, Michael Caine och Scarlett Johansson. Det finns en hel del kändisar med i filmen, David Bowie skymtar förbi, ni får hålla ögonen öppna.

Filmen handlar om rivalitet mellan två magiker och till en början vänner, Robert Angier (High Jackman) och Alfred Borden (Christian Bale) i 1800-talets London. När Roberts fru, Julia, dör lägger Robert skulden på Alfred. De två vännerna blir nu övänner och en konstig kamp genom magi börjar.


Ikväll 21.30 på Kanal 5

torsdag 4 februari 2010

Trainspotting

Filmen som 1996 fick Ewen McGregor att slå igenom internationellt. Danny Boyle som gjort en hel del bra filmer, senast Slumdog Millionaire (2008) som fick Oscar för bästa film, har regisserat denna film. Men får man regissera en film som skrivits om från en bra bok (Irvine Welsh novel ligger till grunden) så blir det genast lättare, och/men förväntningarna höjs.

Denna film handlar om ett gäng unga killar som bor i Edinburgh, Scottland. Killarna tycker att vardagen är tråkig och försöker krydda till närvaron med lite droger(heroin). Men när Renton (McGregor) inser att drogleken är ett missbruk bestämmer han sig för att ta sig ur "low life" situationen han hamnat i. Detta är mycket svårare än väntat och han inser att realtionen till vänner och familj förändras.

Musik, skådespel (förutom McGregor ser vi Carlyle m.l.), och foto är mycket bra i denna film, vilket gör den väl värd att se.
Ikväll kl 20:00 på Canal+Hits

onsdag 3 februari 2010

Führerns Elit

Ikväll går det inget bra på TV, så jag plockar fram en DVD om andra världskriget...ja, igen. Men denna film är Tysk, och speglar historien genom en ung pojke som har en talang för att boxas. Han har dessutom blont hår och blå ögon och blir utvald till en speciell skola, Napola, där Hitler tränar sin elit.

Filmen är snyggt gjord, den har fått uppmärksamhet för sitt foto, och det är snygga bilder med effektful ljussättning. Skådespelet är också väldigt bra, de unga pojkarna på skolan får genomlida olika övningar som sätter sig på psyket. En annorlunda krigsfilm som går djupare in på individen än kriget.

tisdag 2 februari 2010

I Taket Lyser Stjärnorna

Det var inte så länge sedan Guldbaggegalan var, och en av de nominerade filmerna var I Taket Lyser Stjärnorna. Regisserat har Lisa Siwe och manuset är skrivet av Linn Gottfridsson och den är baserat på Johanna Thydells roman.

Jenna (Josephine Mattson) är 14 år och har en mamma som är sjuk i cancer. Hon är dessutom ensam i skolan, men när Ulrika (Mika Bernsdotter Ahlén), den snygga och coola tjejen börjar prata med Jenna så börjar det hända lite roligare saker i Jennas liv.
Annika Hallin spelar den svårt sjuka mamman, och hon är bra i rollen. Som mormor till Jenna ser vi Anki Lindén som fick en bagge för rollen. Det är kul att det är tre generationer, och alla kvinnor, som får stå i centrum i historien. Den kan kännas lite väl klyschig ibland och man drar för många paralleller till Fucking Åmål (1998), men trott det så är den väl värd att se!


Se den ikväll på Canal+First kl. 22.30

måndag 1 februari 2010

2001: a Space Odyssey

Februari får inledas av Stanley Kubrick (1928-1999) och hans tolkning av Arthur C. Clarkes korta historia "the Sentinel". År 2001: ett rymdäventyr (1968) vann många priser bland annat en Oscar för specialeffekter.

Filmen handlar om evolutionsteorin och hur monolither (vad det är eller vilka som har placerat ut dem är ett mysterium) har placerats ut i universum, en på Jorden och en på Månen, men var finns de andra? Nu börjar en kapplöpning mellan Bowman (representant för människan), kapten på S.S. Discovery och HAL 9000 (representant för maskinen), datorn som skulle hjälpa människan på rymdfärden, men ändrade sig. Den som hittar monolithens bas får nästa steg evolutionen.
Filmen är gammal som ni ser, men trotts detta finner jag den fascinerande och Kubrick är känd för sin speciella stil. Kubrick hann regissera ca 16 filmer, men det var inte förrän 1960 då Spartacus kom som han blev mer känd i Sverige.

Kubricks senare filmer, som alla är värda att se!
1964: Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
1971: a Clockwork Orange
1975: Barry Lyndon
1980: the Shining
1987: Full Metal Jacket
1999: Eyes Wide Shut

Alla hans filmer innehöll kvalitétsskådespelare och Kubrick jobbade alltid utifrån bildens berättande, vilket verkligen märks. En av hans styrkor var också att han inte massproducerade filmer utan hans fans fick vänta och längta.

2001: a Space Odyssey går ikväll på TCM (Turner Classic Movies) kl. 18:45