lördag 25 juli 2009

Public Enemies, 2.a


Lite besviken på filmen blev jag nog. Det kändes som en klassisk gagsterfilm, och det kan vara positivt men den bjöd inte på något nytt och intressant. Christian Bale som man kan se i det mesta just nu gjorde en halvbra insatts som Melvin Purvis...mannen som jagar skurkar...inspirerats lite av Barack Obama kanske i sättet att tala?

Mr. Depp som jag, med många andra, älskar i mycket tycker jag kändes blek och lite tråkig. Ibland glänser han till...men det räcker inte. Gentlemannatjuven som vi kvinnor törstar efter (eller skall törsta efter) kommer inte riktigt fram i berättelsen. Men kostymteamet skall ha beröm, för snygg är han i sina gangsterkläder.


Filmen är dock mycket snyggt gjord, men detta har Hollywood redan skämt bort oss med. En film som man lika gärna kan se hemma framför TVn, tyvärr. En ok gangsterfilm, som baserats på verkliga händelser, men någonstans försvinner det coola som man så gärna vill se i en sån här film.



En lite torr 2.a...blir betyget

Harry Potter and the Half-Blood Prince, 4.a




Daniel Radcliffe som spelar Harry Potter i alla filmer har hunnit blivit 20 år...och hans rival Draco Malfoy som spelas av Tom Felton har hunnit bli 22 år. För det är just det som är lite av problemet med Harry Potter filmerna. Jag tycker absolut att man skall hålla kvar vid samma skådespelare om det går när man gör uppföljare. Men nu är det värkligen på gränsen att det fungerar. Dessutom skall det komma två till Harry Potter filmer.

Idenna film har man valt att bygga lite på komik, eftersom den slutar sååå tragiskt, och det är den romantiska komiken som står i centrum. Jag tycker detta fungerar jättebra eftersom alla börjar se så gamla ut så skulle det vara konstigt om det inte fanns romatik runt ungdommarna. Det är ju ingen hemlighet att Ginny Weasley och Harry Potter har slängt romantiska blickar till varandra i allafall två filmer tidigare. Inte ror jag många har missat att Hermione har varit smygkär i Ron sedan film ett. I denna filmen tar man vara på det på ett gulligt och komiskt sätt, kanske uppskattas detta mer av tjejer än av killar, vad vet jag?

Det brukar ju också dyka upp en ny lärare ibland i filmerna, vi mins Kenneth Branagh som professor Gilderoy Lockhart i "Harry Potter and the Chamber of Secrets" (2002). I denna film är det Jim Broadbent som Professor Horace Slughorn som får äran. Annars har man lagt fokus självklart på våra tre hjältar och Draco Malfoy, dessutom har Dumbledore en nyckelroll i denna film. Även Snape får stå i centrum bredvid Draco.

Denna film blir trotts humor och hemskheter, bra specialeffekter som alltid och upperligt skådespeleri fårn Daniel Radcliffe (som jag inte viste att han hade i sig) en transportsträcka inför de sista filmerna. Men jag kan knappt hålla mig tills nästa filmen kommer.

fredag 24 juli 2009

Transformers: Revenge of the Fallen...2.a


När förra filmen kom gick jag som på nålar. Shit va kul att de gjort en ny Transformers film, tänkte jag då (2007). Och dessutom är det Michael Bay som regiserar filmen, mannen bakom "the Rock" en av de bästa actionfilmerna som gjorts- tycker jag. Men oj, filmen var inte riktigt vad jag trott. Kärlekshistorien lite mesig och humorn helt värdelös. Vist effekterna gjorde sitt och Optimus Prime är cool även här, de kunde ju ha gjort presentationen av de olika robotarna lite mer märkvärdiga. Megatron är ju en mäktig skurk, han kunde ha fått en storslagen presentation. Men, men detta var 2007. Nu är det dags för uppföljaren "Revenge of the Fallen", med Michael Bay som regissör igen.

Samma skådisar, huvudrollen Sam Witwicky spelades av Shia LaBeouf som är ganska rolig om inte alla skämt hade med sex eller kiss och bajs att göra...såååååå boring!!! Megan Fox spelar flickvännen Mikaela Banes, hon ser mer ut som en porrstjärna än en actionskådis, dessutom är hon dötrist.

Sen gör Bay en riktig tabbe, han för in en JarJar Bing...ni vet den tråkigaste och fånigaste figuren i filmens historia...i Transformers är de två JarJar och de skall snacka rapparspråk och vara roliga, men det är bara sååååå tragiskt.

Nej, det som räddar upplevelsen är Opimus, Megatron och de gamla härliga robotarna som inte får tillräkligt med utrymme...den tredje filmen är i görning och det är Michael Bay som skall regisera även den. Men jag vet inte om jag tänker lägga några pengar på den filmen. Första filmen fick en 3.a, denna en 2.a- ja, trenden är tydlig...det kan bli en 1.a...varför, varför gör dom så här?!

torsdag 23 juli 2009

Angels & Demons: 3.a


Boken kom innan da Vincikoden, men efter filmen. Dan Browns böcker som tog världen med storm under några få år. Filmen "the Da Vinci Code" fick ganska dålig kritik, men den sågs av miljoner människor världen över. Den filmen gjordes av Ron Howard, en av mina absoluta favoriter i regissörtresket. Detta är några av hans filmer: "Grand Theft Auto"(1977), "Willow"(1988), "Backdraft"(1991), "A Beautiful Mind"(2001), "Cinderella Man"(2005), "Frost/Nixon"(2008). Och nu gör han alltså uppföljaren...som igentligen äger rum innan Da Vincikoden.

I Angels & Demons (Änglar och Demoner) får vi följa med Dr. Robert Langdon (Tom Hanks) till Rom, Italien för att leta reda på antimaterian som blivit sluten från Sern, ett laboratorium i Schweiz. Denna gång är det Vaticanen som är i fara för terrorister (Illuminati), tror man...men riktigt så enkelt är det inte. Påven är död, mördad befaras det, och nu väntas ett val av en ny påve. Men en terrorist kallad Assassinen (Nikolaj Lie Kaas) mördar de utvalda kandidaterna, en efter en och på ett ruggigt välplanerat vis.
Med sig från Sern har Langdon fysisisten Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) som har tagit fram antimaterian, en livsfarlig substans. I Vaticanen får de hjälp av camerlengo Patrick McKenna (Ewan McGregor). Langdon får även viss hjälp från polisen, Inspektören Olivetti (Pierfrancesco Favino) och Komendant Richter (Stellan Skarsgård).

Nu är det en kamp mot tiden på Roms gator för att rädda Vaticanen.

Välgjord film, där man valde att gå ifrån boken så pass mkt så att de är två skilda historier. Slutet är inte heller det samma. Detta tycker jag var ett väldigt smart drag eftersom man alltid är missnöjd på filmer som basseras på böcker. Kärlekshistorien är minimerad, väldigt skönt. Nikolaj som Assassinen är mycket bra. Filmen är väldigt mycket bättre än Da Vinci koden, men trotts detta saknas viss finess i berättartekniken. Det känns som man trycker ihop det hela en aning för mycket och en del av dialogen känns påtvingad.

Denna film kan ses hemma i soffan, tyvärr, men har underhållningsvärde.

Star Trek: Klar 4.a


Så var den äntligen här, Star Trek. En film som tar sin handling till innan de 10 tidigare filmerna och de 5 serierna som gått på TV. Ett bra drag visade det sig. I Sverige har aldrig Star Trek slagit igenom på samma sätt som USA. Men genom att denna film har fått bra med uppmärksamhet och är väldigt välgjord så kanske TV4 ScienceFiction får nya och fler tittare på just Star Trek serierna som visas.

Det börjar år 2233 upptäker USS Kelvin ett ljusfenomen som senare visar sig vara ett svart hål. Plötsligt öppnar Narada, med kaptenen Nero (Eric Bana) i spets, eld mot USS Kelvin. Kriget är nu ett faktum och vår resa har bara börjat.

Genom filmen får vi lära känna James T. Kirk (Chris Pine) på djupet och vi får se hur han hamnade på USS Enterprise. Vi får se relationen mellan Kirk och Spock, och även se hur Spock (Zachary Quinto) var som barn och hur han påverkats av sitt kulturella arv från planeten Vulcan. Lt. Sulu (John Cho) får vi en del information om, men denna varelse hamnar en aning i skymundan om vi jämför med serien.
Filmen är väldigt snyggt gjord, välberättad och välspelad. Den är mycket underhållande och alla Star Trekfan bör vara nöjda med denna film, jag var väldigt nöjd- den bör ses på bio. Men detta är en film man kan se mer än en gång.

Terminator Salvation: svag 4.a


Har du sett de första filmerna? Har du sett serien "Terminator: the Sarah Connor Chronicles"? Gillar du Terminator, så tror jag inte du blir besviken. I denna film har vi gått ifrån Sarah och följer hennes son John Connor som har blivit vuxen...ja, beroende på var i tiden vi befinner oss. Sarah Conner finns istället med på en bandspelare.

I denna film har robotarna blivit mer avancerade och fler än tidigare. De är i luften, på land och i vattnet. Krigsscenerna är spectakulära men bjuder inte riktigt på något nytt. John Connor spelas av Christian Bale som just nu är med i väldigt många filmer. Det kan bli för mycket av Christian Bale. Vi kan se honom i 3.10 to Yuma, I'm Not There, Batman*2, Public Enemeis premiär 24 Juli 2009. Men jag tycker han fungerar bra som John Connor.

I filmen finns även Sam Worthington, en skådis jag inte sett tidigare, som en ny avancerad terminator, men i detta fall är det inte hans styrka som står i centrum utan hans mentala bit. Han är programerad att vara en människa och har fått känslor. Denna terminator vet inte riktigt vad han är- detta blir det mest intressanta i kriget mellan människor och maskin. Även Sam är ett bra val i rollen.

Filmen är relativt välspelad, snyggt filmad och bra ljudeffekter. Den är inte så nytänkande och det saknar jag mer och mer på dessa påkostade actionfilmer från filmlandet nr. 1. Jag tror inte att du som Terminatorfan blir besviken, men inte är det en repris på T:2. Men vist är den värd att se på bio, och nog underhåller den.
I mindre roller kan vi se Michael Ironside (A-team, V) och Helena Bonham Carter (Sweeney Todd, Harry Potter)